Nigeriaanse boeren mogen Shell voor Nederlandse rechter sleuren

Shell kan in Nederland voor de rechter worden gedaagd voor de gevolgen van olielekkages in Nigeria. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. De vraag of Shell ook daadwerkelijk aansprakelijk is, blijft nog onbeantwoord.
AP 2014

Het hof bepaalde voorts dat Shell inzage moet geven in stukken die mogelijk meer duidelijkheid kunnen verschaffen over de oorzaak van de lekkages. Enkele Nigeriaanse boeren willen via de Nederlandse rechter schadevergoeding afdwingen van het olieconcern. Ook Milieudefensie trad op als eisende partij.

Sabotage door oliedieven veroorzaakt regelmatig schade aan pijpleidingen van Shell in Nigeria. De oliemaatschappij voelt zich daar niet verantwoordelijk voor, maar werd in 2013 door de rechtbank in Den Haag wel veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan één boer, wiens akker vervuild was geraakt.

Shell betwistte in hoger beroep de bevoegdheid van Nederlandse rechters in deze zaak. De zaak tegen het Nigeriaanse dochterbedrijf zou thuishoren voor een lokale rechtbank. Het hof gaat daar evenwel niet in mee, omdat niet op voorhand valt uit te sluiten dat ook het Nederlandse moederbedrijf blaam treft. Milieudefensie is erg blij met de uitspraak. "Dit is veel meer dan waarop we hadden gehoopt", zegt campagneleider Geert Ritsema. "Het belangrijkste is dat er voortaan jurisprudentie bestaat. Je mag dit soort zaken starten in Nederland." Volgens Milieudefensie zijn er nog duizenden andere boeren die ook schade hebben ondervonden van olielekkages.

Als Shell die allemaal zou moeten betalen, kunnen de vergoedingen in de miljarden lopen, aldus Ritsema.