Staking loodsen voortijdig stopgezet na akkoord

De staking van de zeeloodsen bij vakbond VSOA is stopgezet. Dat meldt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en wordt bevestigd door de vakbond zelf. Normaal gezien liep de 24 urenstaking - die bij de havens heel wat kwaad bloed zette - pas af om 23.00 uur, maar er kwam de toegeving van de minister om de gevraagde bevoegdheidsuitbreiding prioritair te onderzoeken.

De liberale overheidsvakbond zat deze namiddag zo'n vier uur lang samen met vertegenwoordigers van ministers Weyts en Liesbeth Homans. "We zijn tot een akkoord gekomen", zegt VSOA-secretaris Gerda De Norre na afloop.

"Kort samengevat komt het erop neer dat er in de komende maanden een optimalisatie van het loodswezen wordt onderzocht. De multivalentie - de bevoegdheidsuitbreiding voor de zeeloodsen - wordt bij voorrang en geobjectiveerd onderzocht door een extern bureau."

De vakbond is tevreden met het resultaat. Meteen na afloop van het ministeriële onderhoud werd de actie stopgezet, vroeger dan voorzien. Ze hebben ook afgesproken dat ze zich engageren om de sociale vrede te zullen bewaren.

Bij het kabinet-Weyts klonk een soortgelijke boodschap.