Universiteiten gaan oneigenlijk gebruik van rilatine onderzoeken

Vijf Vlaamse universiteiten gaan samen het gebruik en de verspreiding van rilatine onderzoeken, schrijft De Standaard. Het oneigenlijke gebruik van die ADHD-medicatie als "leerpil" neemt te sterk toe, vinden ze.
TRACY DOMINEY/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Volgens cijfers van de ziekteverzekering nam het gebruik van rilatine vorig jaar lichtjes af, maar aan de universiteiten van Hasselt, Leuven, Antwerpen, Gent en Brussel heerst een andere indruk.

"Het grote zorgenkind", noemt Paul Van Royen, decaan van de faculteit Geneeskunde en gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, het oneigenlijke gebruik van het pepmiddel. "Uit contacten met studenten maken we op dat het gebruik sterk toeneemt."

Rilatine wordt medisch voorgeschreven aan minderjarigen met hyperactiviteit en aandachtsstoornissen (ADHD). Maar studenten gebruiken de medicatie in toenemende mate als "leerpil", omdat ze de concentratie zou aanscherpen. Uit vroegere bevragingen blijkt dat bijna 5 procent van de Vlaamse studenten stimulerende middelen gebruikt om te studeren.

Uit het nieuwe onderzoek, dat begin 2016 zal plaatsvinden, moet onder meer duidelijk worden hoe de studenten aan rilatine komen, want het middel is niet te krijgen zonder voorschrift. Welke rol huisartsen en apothekers hierin spelen, maakt deel uit van het onderzoek.