Van Overtveldt wil nu witte kassa voor álle horecazaken

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil de witte kassa invoeren voor alle horecazaken, met enkele kleine uitzonderingen. Dat schrijft De Tijd. De 10 procentregel, waarbij alleen horecazaken die meer dan 10 procent van hun omzet uit voeding halen een witte kassa moeten hebben en die de Raad van State naar de prullenmand verwees, zou dus verdwijnen. Als het voorstel wordt goedgekeurd, zou de invoering van de witte kassa ook worden uitgesteld.

Zo'n 9.200 horecazaken hebben nu al een witte kassa en in principe zouden daar op 1 januari duizenden moeten bij komen. Maar Van Overtveldt pleit voor uitstel omdat heel wat witte kassa's niet op tijd geleverd zouden kunnen zijn. Bovendien heeft de Raad van State in oktober de bestaande regeling -waarbij alleen horecazaken die meer dan 10 procent van hun omzet uit voeding halen een witte kassa moeten hebben- naar de prullenmand verwezen.

Van Overtveldt stelt daarom voor om een witte kassa in te voeren voor alle horecazaken, met uitzondering van hotels, bedrijfsrestaurants of verenigingen die af en toe een eetfestijn organiseren. Ook horecazaken die enkel "kleine voedingswaren" aanbieden zoals chips, droge worstjes of olijven, ontsnappen eraan.

Het aantal horecazaken dat nu wel een witte kassa zou moeten hebben en onder de oude regeling niet, neemt met zo'n 10.000 toe. Zij zouden wel meer tijd krijgen: tegen 31 maart 2016 moeten ze zich registreren en uiterlijk tegen eind volgend jaar moet de kassa er zijn. De rest van de sector zou in het voorstel van Van Overtveldt tijd krijgen tot eind mei om de witte kassa te installeren, in plaats van eind dit jaar.