Vlaamse Regering en VRT sluiten akkoord over nieuwe beheersovereenkomst

De VRT en de Vlaamse regering hebben een akkoord gesloten over de toekomst van de openbare omroep. De nieuwe beheersovereenkomst voor de periode 2016-2020 moet van de VRT een "toekomstgerichte en toonaangevende omroep" maken.

Na de Raad van Bestuur van de VRT heeft ook de Vlaamse Regering de nieuwe beheersovereenkomst voor de periode 2016-2020 goedgekeurd. Die beheersovereenkomst bepaalt de koers die de openbare omroep de komende vijf jaar zal varen. Het doel is om de VRT verder uit te bouwen tot een toekomstgerichte en toonaangevende publieke omroep, zo klinkt het.

De openbare omroep zal in de toekomst al naar netten behouden. Daarnaast zal de focus vooral liggen op informatie, cultuur en educatie en zal het digitale aanbod versterkt worden. Inzetten op digitalisering en innovatie, dus. Een ruimer aandeel van het budget zal in externe producties geïnvesteerd worden en er zal meer worden samengewerkt met andere mediaorganisaties. Ook de eerder bekendgemaakte dotatievermindering werd in de beheersovereenkomst opgenomen.

Tevredenheid over het akkoord

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) is alvast tevreden over het akkoord. "De onderhandelingen met de VRT over een nieuwe beheersovereenkomst zijn constructief verlopen. De Vlaamse Regering, de directie en de raad van bestuur hebben er duidelijk voor gekozen om de VRT verder uit te bouwen tot een moderne, toekomstgerichte en toonaangevende publieke omroep. Ze zal bovendien inzetten op het versterken van de mediasector door meer te investeren en nauwer samen te werken met externe productiehuizen en mediaorganisaties."

"De openbare omroep moet de volgende jaren een aanzienlijke budgettaire inspanning doen. Hier tegenover staat een gewaarborgde financiering voor de komende de jaren", zegt voorzitter van de raad van bestuur Luc Van den Brande. "Die stabiliteit is absoluut noodzakelijk in een periode waarin de VRT haar nieuwe toekomststrategie en transformatie moet doorvoeren."

"De VRT moet alle Vlamingen blijven bereiken en met een aangepast aanbod aanwezig zijn op alle relevante platformen", zegt Van den Brande. "De nieuwe beheersovereenkomst toont dat er een algemene consensus is dat Vlaanderen ook in de toekomst en sterke openbare omroep nodig heeft. Een VRT die op een innovatieve manier publieke meerwaarde biedt en zijn rol als maatschappelijke dienstverlener ten volle opneemt."

Maandag 21 december wordt de beheersovereenkomst in detail toegelicht.

Jonas Roosens