Vlaanderen legt ook energienormen op voor sporthallen en rusthuizen

Ook niet-residentiële gebouwen zoals sporthallen en rusthuizen zullen in de toekomst moeten beantwoorden aan strenge energienormen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Energie Annemie Turtelboom. Volgens de Open VLD-minister wordt in 2017 een eerste stap gezet en zullen in 2018 nog strengere eisen gelden.

Momenteel legt Vlaanderen al energievereisten op aan woningen, kantoren en scholen. Die normen - het bekende e-peil - zijn door de jaren heen ook strenger geworden.

Om de energiezuinigheid van ook andere gebouwen te verbeteren, worden nu ook strengere energienormen voorzien voor niet-residentiële gebouwen, gaande van sporthallen tot rusthuizen en handelszaken.

Zo zullen nieuwe sporthallen vanaf 2017 moeten beantwoorden aan het e-peil 65 en operatiezalen bijvoorbeeld aan e-peil 60. Voor gebouwen met "logeerfunctie" ligt het peil op 80.

Volgens minister van Energie Turtelboom zal gewerkt worden met een overgangsfase. Dat komt ook omdat zeker grote projecten een lange aanlooptijd hebben. Pas vanaf 2018 zouden de normen dan echt strenger worden.