Vriend van schutter San Bernardino aangeklaagd voor terrorismeplannen

In het onderzoek naar de bloedige schietpartij in het Californische San Bernardino is de vriend en vroegere buurman van de twee vermoedelijke daders gearresteerd en aangeklaagd. De 24-jarige man wordt ervan beschuldigd de wapens voor de schietpartij te hebben geleverd en in het verleden terreuraanslagen te hebben beraamd.

Bij de schietpartij op 2 december kwamen veertien mensen om het leven. De twee daders werden gedood in een vuurgevecht met de politie, de aanklacht tegen de buurman is de eerste in deze zaak.

Hij wordt ervan beschuldigd in 2011 en 2012 samen met de schutter aanslagen te hebben gepland tegen een universiteit. Die aanslagen vonden uiteindelijk nooit plaats, maar de man heeft de ordediensten niet verwittigd over de plannen voor een massamoord. De man wordt er ook van beschuldigd illegaal de twee wapens (AR-15) te hebben gekocht die gebruikt werden bij de schietpartij in San Bernardino. Beiden hadden dat zo afgesproken, omdat ze vreesden dat de schutter met zijn Arabische uiterlijk vragen zou oproepen.

De verdachte liet zich destijds door zijn vriend bekeren tot de islam en maakte via hem ook kennis met de extremistische variant van de religie. De twee beraamden enkele jaren geleden een bomaanslag op een lokale universiteit waar beiden hadden gestudeerd, waarna ze op vluchtende studenten zouden schieten. Een ander plan betrof een bomaanslag en schietpartij op een autosnelweg in Californië, tijdens de avondspits. Die plannen werden nooit uitgevoerd, maar de wapens die de verdachte gekocht had werden wel gebruikt door het koppel in San Bernardino.

Volgens openbaar aanklager Eileen Decker zijn er geen bewijzen dat de buurman op voorhand op de hoogte was van die schietpartij.

De verdachte zou ook een schijnhuwelijk zijn aangegaan met een familielid van de schutter, waarvoor hij nog elke maand geld ontving.

Voor de aanklacht van materiële bijstand bij een terreuraanslag riskeert hij een maximumstraf van vijftien jaar. Voor de wapens en het schijnhuwelijk riskeert hij telkens tien jaar cel.