10 Iraakse militairen omgekomen door Amerikaans "friendly fire"

Bij een Amerikaanse luchtaanval tegen Islamitische Staat in Irak zijn afgelopen nacht 10 Iraakse militairen omgekomen. De VS heeft zijn verontschuldigingen aangeboden en beloofd om het incident samen met Irak te onderzoeken.

Het incident gebeurde toen vliegtuigen van de internationale coalitie Iraakse grondtroepen dekking aan het geven waren in de buurt van Fallujah. Dat heeft de Iraakse minister van Defensie vandaag gezegd in een verklaring. En kennelijk is er iets fout gelopen in de communicatie tussen de grondtroepen en de piloot van het Amerikaanse vliegtuig.

“Deze dingen kunnen gebeuren wanneer je zij aan zij vecht”, zegt de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter over het incident. Intussen heeft Carter contact gehad met premier Abadi van Irak en hem zijn medeleven en spijt betuigd. Beide landen hebben aangekondigd dat ze grondig zullen onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe doden door zogenoemd ‘friendly fire’ vermeden kunnen worden.

Het is voor zover bekend ook de eerste keer dat er zo’n incident heeft plaatsgevonden sinds de internationale coalitie, die geleid wordt door de VS, boven Syrië en Irak bombardementen uitvoert tegen Islamitische Staat.