30 procent Republikeinse kiezers wil land van Aladdin aanvallen

"Vindt u dat de dreiging voor de nationale veiligheid een Amerikaanse militaire interventie tegen Agrabah rechtvaardigt?" De vraag over het fictieve koninkrijk uit het sprookje van Aladdin stond tussen een boel andere vragen die een Amerikaans onderzoeksbureau aan ruim 530 Republikeinse kiezers voorlegde. Zowat 30 procent van hen antwoordde nietsvermoedend "ja".
De Republikeinse kandidaten eerder op de week tijdens een debat.

Vindt u het een goede zaak om moslims uit de VS te weren? Vindt u dat er een nationale database voor moslims moet komen? Vindt u dat Amerikaanse moskeeën gesloten zouden moeten worden? Denkt u dat duizenden Arabieren in New Jersey juichten toen de Twin Towers instortten? Het zijn maar enkele van de vragen die het links georiënteerde bureau Public Policy Polling de respondenten voorlegde.

In de lange vragenlijst stond echter ook de vraag of er, gezien het dreigingsgevaar, een Amerikaanse interventie moet komen in het koninkrijk Agrabah? Disneyfans en de jongeren van hart zullen het koninkrijk kennen als het fictieve land van sprookjesfiguur Aladdin.

Niet zo de Republikeinse kiezers. 30 procent van de respondenten liep er met open ogen in en antwoordde positief.

Oorlogszuchtig

Aanhangers van de gedoodverfde Republikeinse kandidaat voor het presidentschap Donald Trump blijken nog oorlogszuchtiger te zijn. Van hen die voor een militaire interventie waren, zei 41 procent voor Trump te zullen stemmen. Bij de tegenstanders van een interventie zou slechts 22 procent overwegen om op Trump te stemmen.

Ter informatie, het onderzoeksbureau legde de Aladdinvraag ter controle ook voor aan Democratische kiezers. 36 procent van hen was tegen een interventie, 19 procent voor.

Maar 13 procent van de ondervraagde Republikeinse kiezers was overigens tegen een interventie in het niet-bestaande land.

Trump stijgt in de peilingen

Dezelfde peiling toonde ook aan dat Donald Trump momenteel met 34 procent aan de leiding staat in de race om de Republikeinse nominatie voor het presidentschap.

In vergelijking met de vorige peiling van het bureau steeg de flamboyante miljardair met 8 procent. De andere Republikeinen zijn inmiddels naar de achtergrond gezakt: Ted Cruz krijgt 18 procent van de stemmen, Marco Rubio 13 procent, Jeb Bush 7 procent, Ben Carson 6 procent, Chris Christie 5 procent en Carly Fiorina en Mike Huckabee elk 4 procent. De andere kandidaten halen twee of minder. Christie lijkt echter wel bezig aan een remonte.

Enkel de aanhangers van de Tea Party en de uiterst conservatieve Republikeinen kunnen Trump niet pruimen. Zij verkiezen Ted Cruz.