Duizenden Polen protesteren tegen nieuwe machthebbers

In verschillende steden in Polen zijn duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de beslissingen van de nieuwe machthebbers. Zo bereidt de regerende partij Recht en Rechtvaardigheid nieuwe wetten voor die het Grondwettelijk Hof zouden lamleggen.
AFP or licensors

Vorige maand won de rechts-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) de parlementsverkiezingen, met een absolute meerderheid tot gevolg. In het voorjaar had de eurosceptische partij ook al de presidentsverkiezingen gewonnen. De partij levert nu de premier en de regering, de president en ze controleert de twee kamers in het parlement.

De betogers in onder meer Warschau, Gdansk, Lublin en Poznan kunnen zich niet vinden in de beslissingen en standpunten van de nieuwe machthebbers. Zo worden vluchtelingen zo veel mogelijk geweerd, omdat ze "besmettelijke ziektes" zouden meebrengen en worden alle subsidies voor de cultuursector onder de loep genomen.

Maar het zit de demonstranten vooral hoog dat de nieuwe regering wil ingrijpen bij het Grondwettelijk Hof. De afgelopen weken installeerde de regering al 5 rechters in het hoogste gerechtelijke orgaan in Polen, maar nu wil het ook nieuwe wetten maken die het Grondwettelijk Hof monddood zouden maken.

Dat zou de regerende partij PiS niet slecht uitkomen, want ze wil een nieuwe grondwet schrijven. Zo zou de president veel meer macht krijgen in Polen. De partij wil ook de greep op overheidsinstellingen versterken. Zo wil ze makkelijker journalisten van de openbare omroep kunnen ontslaan.

Meest gelezen