Music For Life 15 van start in de warmste iglo ter wereld

In De Schorre in Boom is de tiende editie van Music For Life van start gegaan. Bij bijzonder zachte temperaturen kwamen vooral jongeren de opbrengst van talrijke acties afgeven. Geen optreden in de grote concerttent vanavond, wel korte livesessies van o.a. Trixie Whitley en Tourist Lemc. Onze redacteur ging de sfeer opsnuiven.

De eerste dag van Music For Life 2015 trekt zich eerder traag op gang. Traditiegetrouw komen er groepjes leerlingen fier vertellen over hun eindejaarsacties. Er zijn de voorbije weken weer aan de lopende band cupcakes gebakken, kerstmarkten georganiseerd en kilometers gelopen en gefietst. Music For Life leeft nog steeds in Vlaanderen, niet in het minst bij de schoolgaande jeugd.

Het jonge volkje brengt niet enkel zijn ingezamelde centen mee, maar ook de nodige kerstattributen. Tijdens de eerste uren van de uitzending zijn er immers 2 kerstbomen naar de uitzendstudio (lees: iglo) gebracht. Die moeten uiteraard versierd worden. Verder verschijnt er in de loop van de avond plots een kajakclub met vaartuigen en peddels op het podium. Zien en gezien worden met vreemde attributen: ook dat is Music For Life.

"Op trillende benen begonnen"

Studio Brussel-stem Eva De Roo maakt dit jaar haar Music For Life-debuut. "Die eerste plaat heb ik op trillende benen aangekondigd", lacht De Roo. "Maar eens je alle mensen ziet die keihard hun best doen, dan is het genieten van de stralende gezichten."

Na enkele uren had De Roo al een eerste memorabel moment beet. "Stefaan en zijn vriend, twee mannen met een mentale beperking, stonden hier in een kersttrui. Ze hadden cupcakes verkocht. Stefaan wilde héél graag op de radio komen om de groetjes te doen aan zijn mama die in het ziekenhuis ligt. Daardoor zou hij kerst alleen moeten vieren. Hij heeft gezwaaid voor drie mensen tegelijk: een mooi moment."

De Roo wil zo veel mogelijk genieten van haar eerste Music For Life. "Linde en Siska hebben me gezegd dat ik me moet smijten. De mensen aan onze microfoon moeten het moment krijgen dat ze verdienen. Het is niet erg dat we na enkele dagen een schorre stem hebben of met wallen tot op onze knieën presenteren (lacht)."

Heeft het drietal afspraken gemaakt over het samenleven in de iglotent? "Siska en ik zetten ons beste beentje voor, want wij zijn de slordige types (lacht). Linde is heel ordelijk, dus zij heeft beloofd om op te ruimen als het uit de hand zou lopen. In de tent staan onze drie bedjes zusterlijk naast elkaar. En voorlopig ligt alles er nog proper bij. (lacht)."

Live muziek

Geen concert in The Flame op de eerste avond van Music For Life 2015. Editors moesten door de ziekte van frontman Tom Smith verstek geven. Op het iglopodium naast de radiostudio spelen verschillende artiesten wel een korte set.

"Ik sta hier heel graag. De goede bedoelingen van mensen kunnen mij enorm verwarmen", vertelt Tourist Lemc. Hij brengt vier nummers, waaronder hits "En route" en "Koning liefde", dat luid wordt meegezongen. "Nu nog eentje om de mooie nacht te vieren, met een zee van lichtjes", klinkt het. Waarop "Ik wil deze nacht in de straten verdwalen" van zijn grote held Wannes Van De Velde wordt ingezet.

"Als ik zelf een nummer zou aanvragen voor Music For Life, dan zou het misschien "Into my arms" van Nick Cave zijn", zegt de zanger. "Ik heb daarnet een stukje opgevangen onderweg naar hier en ik zou het graag nog eens helemaal horen."

Nog twee optredens en een bijzonder druk 2015 zit erop voor Tourist Lemc. "Een jaar vol muzikale hoogtepunten. Ik kijk uit naar een rustige kerstperiode. Naar de essentie van Kerstmis: samenzijn met je geliefden. Nieuwjaar zet ik sober in. Ik nestel me ergens gezellig binnen met de familie. Geen vuurwerk of handstand op straat voor mij."

Tweede grote naam vanavond is Trixie Whitley, die enkele weken geleden de Ancienne Belgique muzikaal heropende na 9 dagen stilte door de terreurdreiging. "Die gebeurtenissen hebben mijn levensfilosofie aangewakkerd. Er is zo veel haat en negativiteit in de wereld. We mogen écht niet vervallen in angst." Ze brengt een cover van Neil Young en eigen nummers "Soft spoken words" en "Breathe you in my dreams".

Whitley vindt zichzelf absoluut geen wereldverbeteraar, maar wil wel iets vertellen via haar muziek. "Ik wil een connectie zoeken met mijn publiek en op die manier bijdragen aan het collectief bewustzijn. Wat betreft liefdadigheidswerk begin ik liefst in mijn eigen omgeving: door zo positief mogelijk in het leven te staan. Ik zou in de toekomst veel meer willen doen. Ik geloof enorm in het principe van mensen die elkaar helpen."

2016 wordt een druk jaar voor Whitley. "Ik houd mijn hart vast, als ik mijn agenda bekijk. Wereldwijd komt de nieuwe plaat uit begin februari. In maart, april en mei ga ik op tournee. Dan volgen de festivals. En ja, ik zal ook in België te zien zijn, maar ik mag nog niet verklappen waar. (lacht)"

Eerst 2015 nog afsluiten met traditionele eindejaarsfeesten. "Ik kom uit een niet-traditioneel gezin en toch was eindejaar altijd speciaal. Als kind genoot ik daar enorm van. Nu ik zelf een dochter heb eens te meer. Ik kijk uit naar de feestdagen, een periode van rust, als je je niet van de wijs laat brengen door het commerciële circus errond. (lacht)"

Op de tonen van dj Gunther D wordt de eerste avond Music For Life afgesloten. Hoe veel geld er voor de ruim 1.000 vzw's is ingezameld, weten we op kerstavond.