Nederlanders winnen Het Groot Dictee na "penaltyreeks"

De Nederlandse scenarist en regisseur Frank Ketelaar en Volkskrantlezer Mark Beumer hebben de 26e editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. Dit jaar verliep het Dictee volgens een nieuwe procedure waarbij de best spellende BN'er en BV het samen met de sterkste Nederlander en Vlaming nog eens tegen elkaar opnamen in een finale, die omschreven werd als een "taalkundige penaltyreeks".

In het Dictee waren Vlaanderen en Nederland aan elkaar gewaagd: Frank Ketelaar maakte 18 fouten. Volkskrantlezer Mark Beumer ging met 11 fouten naar de finale. Vlaanderen werd in de finale vertegenwoordigd door stand-upcomedian Bart Cannaerts (16 fouten) en De Morgen-lezer Bert De Kerpel (11 fouten). Cannaerts vond het Dictee nochtans "verschrikkelijk" en dacht "een miljoen fouten" te hebben.

Schrijfster Lieve Joris had het in haar tekst "Lang leve het heen-en-weer" over haar ervaringen met de taalverschillen in Vlaanderen en Nederland. Ze verwees in haar inleiding op Het Dictee naar haar overleden ouders. "Ik vind het jammer dat zij niet meer kunnen zien dat ik voor hen waarschijnlijk het ultieme bewijs lever dat het met mij goedgekomen is."

Voor het eerst stond Freek Braeckman (algemeen winnaar in 2011, met slechts 4 fouten) aan de zijde van Philip Freriks in plaats van Martine Tanghe om het Dictee voor te lezen.

De finale

In de finale, een taalkundige penaltyreeks, moesten de duo's zes moeilijke woorden spellen: tomaten-groentesoep, of-of-, caffè latte, F-16-piloot, déjà-vugevoel, gequeued. De woorden tomaten-groentesoep en gequeued deden het Vlaamse team de das om. Vlaanderen had in het finalespel uiteindelijk acht fouten en Nederland maar zes.

Het is al het tweede jaar op rij dat Nederland Het Dictee wint. Vlaanderen heeft nochtans altijd goed gescoord op het Dictee. Sinds het ontstaan in 1990 heeft Vlaanderen al 13 keer de eerste prijs weggekaapt, tegenover 12 Nederlandse zeges. In 2011 was er een ex-aequo.

"Als je het bekijkt over de 26 afleveringen, begint er meer balans te komen", zei de nieuwe juryvoorzitter Annemarie Jorritsma. "Maar vorig jaar hebben de Nederlanders ook gewonnen. Dus de Vlamingen moeten zich wel gaan herpakken."

Het Dictee in enkele cijfers

  • 60 deelnemers
  • 1.367 fouten
  • 31 Nederlanders maakten 747 fouten, een gemiddelde van 24
  • De 15 prominente Nederlanders maakten 456 fouten
  • 29 Vlamingen maakten 620 fouten, een gemiddelde van 21
  • De 14 prominente Vlamingen (er was een afzegging) maakten 349 fouten
  • 31 fouten maakte Mateus Klimek, een uitstekende score voor een Poolse student Nederlands die een wildcard kreeg

Wie is Lieve Joris?

Lieve Joris (62) is een Vlaamse schrijfster, die al lang in Amsterdam woont. Ze is vooral bekend van haar reisverhalen en schreef onder meer "De golf", "Terug naar Congo", "De poorten van Damascus", "Op de vleugels van de draak" en "Mali blues". Na Kristien Hemmerechts is ze pas de tweede vrouw die het Dictee maakt.