Overweldigende meerderheid Rwandezen wil nieuw mandaat voor Kagame

De Rwandezen hebben massaal "ja" gestemd in een referendum om de grondwet aan te passen en daarmee het presidentschap van Paul Kagame te verlengen. Volgens officiële resultaten in 21 van de 30 districten was 98,13 procent voorstander van een nieuw mandaat voor Kagame, die na de grondwetswijziging tot 2034 de macht in handen zou kunnen houden.
AFP or licensors

Op voorhand was er al weinig twijfel dat het referendum in het voordeel van de 58-jarige president zou uitdraaien. Het referendum over grondwetsherziening was namelijk voortgevloeid uit een petitie, ondertekend door 3,7 miljoen Rwandezen.

Door de aanpassing van artikels 101 en 172 van de grondwet mag president Kagame 17 jaar langer aan de macht blijven. Hij is sinds 2000 president en zijn mandaat zou in 2017 aflopen.

Voor de opvolgers van Kagame ligt de situatie anders. Zij zouden maximum tien opeenvolgende jaren president kunnen zijn: twee ambtstermijnen van vijf jaar.

De Verenigde Staten en Europa kijken met argwaan naar de grondwetswijziging: de amendementen ondermijnen democratie, klinkt het. Gisteren zei de EU-delegatie in Kigali nog dat er te weinig tijd was voor de oppositie om het debat rond de kwestie aan te gaan. Het referendum was pas aangekondigd op 8 december.

Meest gelezen