Strafhof stuurt oorlogsmisdadigers terug naar Congo

De voormalige Congolese militieleiders Germain Katanga en Thomas Lubanga zijn vandaag overgebracht naar een gevangenis in de Democratische Republiek Congo om er de rest van hun straf uit te zitten. Dat heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag gemeld. Het is de eerste keer dat veroordeelden door het Strafhof naar een ander land worden gebracht.
AP2012
Germain Katanga werd veroordeeld tot 12 jaar cel.

Germain Katanga werd in 2014 tot 12 jaar cel veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij zware oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Congo, meer bepaald voor het bloedbad in Bogoro in 2003 waarbij meer dan 200 dorpelingen op gruwelijke wijze werden omgebracht.

Katanga was op dat moment een van de meest gevreesde krijgsheren van de Congolese militie "Front de Resistances Patriotiques en Ituri" (FRPI). In 2005 werd Katanga op bevel van de Congolese autoriteiten gearresteerd en in oktober 2007 aan het Internationaal Strafhof in Den Haag overgedragen.

De Congolese oorlogsmisdadiger zit intussen 10 jaar in de cel en heeft recent vanwege goed gedrag een strafvermindering gekregen, waardoor hij normaal gezien over een maand vrijkomt.

Thomas Lubanga

De 54-jarige Thomas Lubanga werd in december 2014 in beroep veroordeeld tot 14 jaar cel wegens het inzetten van kindsoldaten in de periode 2002-2003. Hij zou kinderen onder vijftien jaar hebben ontvoerd en verplicht om te vechten. De misdaden deden zich voor in het noordoosten van Congo, in de streek Ituri.

Lubanga zit sinds maart 2006 in de cel. Hij heeft normaal gezien dus nog 5 jaar van zijn straf te gaan.

Van Scheveningen naar Kinshasa

De twee oorlogsmisdadigers werden vanmorgen overgebracht van de gevangenis van Scheveningen, in Nederland, naar die van Makala in Kinshasa. De overbrenging van de ex-militieleiders komt er nadat Nederland had geweigerd om de Congolezen hun straf te laten uitzitten op Nederlands grondgebied.

Het Internationaal Strafhof werd opgericht in 2003 en heeft momenteel 25 zaken in behandeling. Lubanga en Katanga zijn de enige twee die al effectief veroordeeld zijn tot celstraffen door het hof.