"Op Glastonbury draait het niet echt rond jou"

"Ik heb nooit zoiets meegemaakt zoals die avond. Op Glastonbury draait het niet echt rond jou." Dat zegt Florence Welch van Florence + the Machine in een interview met The Guardian, waarin ze als een van de gezichten van 2015, terugblikt op het afgelopen jaar. De Britse zangeres viel op het festival last minute in als hoofdact voor Foo Fighters, nadat Dave Grohl zijn been gebroken had.
Florence + the Machine op Glastonbury.

Welch stond voor het eerst op Glastonbury in 2007 waar ze een a capella-set zong in een tent. In 2009 en 2010 stond ze steeds op grotere podia.

Dit jaar mocht ze last minute invallen voor Foo Fighters. Ze vroeg advies aan Jarvis Cocker die in 1995 met Pulp ook moest invallen voor headliner Stone Roses, vertelt ze in een interview met The Guardian. Cocker zei haar dat ze het niet te ernstig moest nemen. "Dat was een heel goede raad van hem", zegt Welch. "Iedereen heeft zijn eigen ervaring op Glastonbury. Je moet je er als artiest bewust van zijn dat het niet echt rond jou draait. Dankzij zijn advies kon ik echt bevrijd optreden. Ik besefte dat het veel meer draaide rond waar we waren, rond samen zijn, rond de collectieve ervaring."

Florence + the Machine speelde Glastonbury plat en bracht een cover van "Times like these" van Foo Fighters, die ze opdroeg aan vriend en collega Dave Grohl (zie video onderaan). "Ik heb nooit zoiets meegemaakt zoals die avond", vertelt Welch nog over het optreden. "Daarna ben ik wel een beetje gecrasht." Toch slaagde ze erin om ook opnieuw het speciale in kleinere optredens te zien. "Elk optreden is anders. Elk publiek is anders. Het publiek maakt de show, dat moet je brandstof zijn."

De zangeres is momenteel op wereldtournee met haar derde album "How big, how blue, how beautiful". Op 9 december hield ze nog halt in het Sportpaleis en volgende zomer staat ze op zondag 3 juli als headliner op Rock Werchter.