"Star Wars" goed voor nieuw record in Noord-Amerika

De film "Star Wars: The force awakens" heeft zoals verwacht een nieuw record in Noord-Amerika gevestigd. De zevende telg van de serie werd dit weekend voor het eerst vertoond in Amerikaanse en Canadese bioscopen en had een omzet van 238 miljoen dollar (219 miljoen euro). Dat meldt Walt Disney, het entertainmentconcern dat de film uitbracht.

Het vorige record kwam afgelopen zomer op naam van "Jurassic World". Die film, uitgegeven door Universal Studios, bracht 208,8 miljoen dollar (192 miljoen euro) in het laatje in zijn eerste weekend.

De eerste "Star Wars"-film uit 1977 was, gecorrigeerd voor inflatie, sindsdien goed voor een omzet van bijna 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro). Het is daarmee de op een na winstgevende film ooit. Het in 1939 uitgebrachte "Gone with the wind", was goed voor circa 1,7 miljard dollar (1,5 miljard euro).