Aanslagen verijdeld op Indonesische eiland Java

Op het Indonesische eiland Java zijn bij verschillende huiszoekingen in totaal tien vermoedelijke terreurverdachten opgepakt. Volgens de antiterreureenheid van de Javaanse politie gaat het om moslimextremisten die tijdens de kerst- en eindejaarsfeesten aanslagen planden, onder meer tegen leden van de sjiitische minderheid.

Een eerste reeks huiszoekingen vond plaats in het westen en midden van het eiland. Volgens The Jakarta Globe werden daarbij zes verdachten opgepakt. Het zou gaan om leden of aanhangers van IS, de terreurgroep uit Irak en Syrië. Er zouden jihad-handleidingen in beslag genomen zijn, evenals materiaal voor de aanmaak van bommen. Tijdens één huiszoeking zouden ook chemicaliën en wapens gevonden zijn onder een boom.

De huiszoekingen die vrijdag al van start gingen, gebeurden op aangeven van de Amerikaanse FBI en de Australische inlichtingendiensten, aldus het hoofd van de Indonesische politie op de website van The Jakarta Globe.

De verdachten zouden van plan geweest zijn om aanslagen te plegen op Java en het naburige eiland Sumatra.

Bij een andere politieactie in het oosten van Java zijn overigens nog vier mensen opgepakt. Het zou gaan om wapenspecialisten en strategen van Jamaah Islamiah, een terreurgroep die banden heeft met Al Qaeda.

"De verdachten hadden plannen voor aanslagen op korte termijn, in het kader van de eindejaarsvieringen", aldus het hoofd van de Oost-Javaanse politie op Metro TV. Meer informatie werd niet gegeven maar volgens het persbureau AFP planden ze een zelfmoordaanslag op oudejaarsavond in de hoofdstad Jakarta.

Heropflakkering van extremisme

Indonesië is het grootste moslimland ter wereld en werd aan het begin van de eeuw hard getroffen door een reeks terreuraanslagen. Na de aanslag tegen een nachtclub op het eiland Bali in 2002, die aan 202 mensen het leven kostte, nam de Indonesische politie het heft in handen. Sindsdien werden heel wat terroristische cellen opgerold.

Toch vrezen waarnemers voor een heropleving van extremistische activiteiten geïnspireerd door de terreurgroep IS. Ook Indonesië heeft namelijk te maken met Syriëstrijders die naar hun land terugkeren en daar de strijd willen voortzetten.

Na de aanslagen in Parijs vorige maand werden de veiligheidsmaatregelen op de archipel al verhoogd. Tijdens de komende eindejaarsvieringen zouden meer dan 150.000 agenten worden ingezet.