Drinken en rijden? Ook voor fietsers mag het niet

In West-Vlaanderen zijn tijdens alcoholcontroles de rijbewijzen van twee fietsers ingetrokken. Allebei zaten ze dronken op hun stalen ros en dat mag niet.
(archieffoto)

De alcoholcontroles vonden plaats in de politiezone Roeselare-Izegem-Hooglede in West-Vlaanderen. Naast autobestuurders controleerden de agenten ook fietsers. Twee onder hen hadden een glaasje te veel op en moesten hun rijbewijs afgeven, in het ene geval zelfs voor vijftien dagen.

Net als autobestuurders mogen fietsers niet dronken rijden. Korpschef Curd Neyrinck geeft toe dat dit niet algemeen bekend is. "Fietsers denken dat ze dronken of geïntoxiceerd mogen rijden, maar dat is niet zo", zegt hij. "Wanneer mensen met de wagen leren rijden, komt daar onderwijs aan te pas. Voor fietsers is dat niet zo. Velen zijn dan ook niet op de hoogte van de wetgeving."

Die wetgeving is echter vrij ingewikkeld. "Enerzijds is er de wegverkeerswet van 1968 die alles vermeldt over alcoholgebruik", zegt Karin Genoe van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid.(BIVV). "Daarnaast vermeldt de wegcode van 1975 dat een fietser als een bestuurder wordt beschouwd. Het is niet eenvoudig om te weten wat wel of niet mag." Het BIVV vraagt dan ook dat de tekst van de wegcode sterk wordt vereenvoudigd.