Hezbollah-voorman Qantar gedood bij luchtaanval op Syrië

Bij een raketaanval op een voorstad van Damascus is de Libanese Hezbollah-militant Samir Qantar omgekomen. Volgens de Hezbollah-televisiezender al-Manar is Qantar omgekomen bij een raketaanval van Israëlische gevechtsvliegtuigen op een flatgebouw in Jaramanah, een voorstad van de hoofdstad Damascus. Het Assad-regime spreekt van een terroristische aanval.

Qantar werd door Israël 30 jaar lang gevangen gehouden en was daarmee de langst zittende Arabische gedetineerde. Hij maakte deel uit van een Palestijns terreurcommando dat eind de jaren 70 een inval in Israël deed waarbij vijf mensen gedood werden, onder meer twee kleuters en hun vader.

In 1979 werd Qantar daarvoor veroordeeld tot levenslang. In 2008 werd hij echter vrijgelaten als onderdeel van een ruil met de Libanese sjiitische militie Hezbollah. Israël kreeg in ruil twee lichamen van militairen die door Hezbollah gedood en meegenomen waren. De vrijlating van Qantar was erg omstreden in Israël, maar bij zijn aankomst in Libanon werd hij daar ontvangen als een held door Hezbollah en hun medestanders.  

Daarna verdween Qantar wat uit beeld, maar wellicht bleef hij wel op de radar van de Israëlische geheime diensten. De voorbije jaren was Qantar betrokken bij de burgeroorlog in Syrië, waar strijders van Hezbollah het regime van president Bashar al-Assad steunen. Assad gaf Qantar vorig jaar zelfs het hoogste ereteken in Syrië. 

Volgens de Israëlische minister van Justitie Ayelet Shaked was Qantar evenwel ook betrokken bij het uitbouwen van een terreurnetwerk in de door Israël bezette Golanhoogvlakte.

Vandaag hebben twee Israëlische gevechtsvliegtuigen dan een bombardement uitgevoerd op een flatgebouw in de wijk Jaramanah in de Syrische hoofdstad Damascus. Qantar werd daarbij gedood samen met zeven andere medestanders. 

Drie raketten in noorden van Israël

Vanavond is het luchtalarm afgegaan in het noorden van Israël. Volgens een veiligheidsbron zijn er vanuit Libanon twee Katjoesja-raketten afgevuurd op Israël. Het is niet duidelijk of er daarbij slachtoffers zijn gevallen.

Israël verwacht zich aan een "milde" vergelding door Hezbollah wegens het doden van Qantar. Toch lijkt er niet direct een grote confrontatie tussen Israël en Hezbollah in de maak zijn.

De sjiitische militie in Libanon is te zeer betrokken bij de oorlog in buurland Syrië om veel strijders en wapens vrij te maken tegen Israël en er zijn ook al veel Hezbollahi's gesneuveld in Syrië. 

Een symbolisch terugslaan was verwacht en vanavond zijn er vanuit Libanon drie katjoesja-raketten afgevuurd op Israël. Al even verwacht heeft Israël daarop artilleriebeschietingen uitgevoerd in Zuid-Libanon. 

Meest gelezen