Nieuwe foto toont de aarde in volle glorie vanaf de maan

NASA heeft een foto vrijgegeven waarop te zien is hoe de aarde achter de maan opkomt. Het kiekje is gemaakt door de Lunar Reconnaissance Orbiter die sinds 2009 in een baan rond de satelliet zweeft.

De Atlantische Oceaan, Zuid-Amerika, Afrika en zelfs onze contreien: dat is te zien op een nieuwe foto van de aarde die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wereldkundig heeft gemaakt. Op de voorgrond is het oppervlak van de maan te zien waardoor het lijkt alsof onze planeet op de satelliet balanceert.

Het is de Lunar Reconnaissance Orbiter (LOR) die het kiekje op 12 oktober heeft gemaakt toen de sonde boven de Comptonkrater vloog. De opname was een huzarenstukje. De LOR moest eerst een zijdelingse kanteling van 67 graden maken om vervolgens in de vliegrichting te draaien. Ondertussen raasde de maan aan een snelheid van 1.600 meter per seconde voorbij.

NASA geeft toe dat het beeld is aangepast. Op de oorspronkelijke foto is het maanoppervlak erg duister in vergelijking met de heldere aardbol (links). De voorgrond is dan ook opgelicht om de contrasten duidelijker te maken (midden) . De aarde zelf is vervolgens natuurgetrouw ingekleurd (rechts).

De website van de ruimtevaartorganisatie laat toe in te zoomen op de foto. Dankzij een heldere hemel komen de Lage Landen zo duidelijk in beeld.

Earthrise

De nieuwe foto doet denken aan "Earthrise", de iconische foto van de aarde die als een heldere knikker achter de maan zweeft. Het beeld is op 24 december 1968 door de bemanning van de Apollo 8 gemaakt. Naar aanleiding van de 45e verjaardag van de foto gaf NASA twee jaar geleden onderstaande animatie vrij die aan de hand van originele geluidsopnames de toevallige totstandkoming van de foto uit de doeken doet: