Spanjaarden kiezen een nieuw parlement

In Spanje zijn de stembureaus opengegaan voor de parlementsverkiezingen. De stembusgang zal het politieke landschap grondig hertekenen want volgens de peilingen zouden de twee nieuwkomers Podemos en Ciudadanos veel stemmen winnen. De Partido Popular van premier Mariano Rajoy, aan de macht sinds 2011, dreigt dan ook haar meerderheid te verliezen.

"De afgelopen decennia zijn bepaald door twee grote partijen: de conservatieve regerende Partido Popular van de huidige premier Mariano Rajoy aan de ene kant, en de socialistische arbeiderspartij PSOE aan de andere kant", vertelt correspondent Steven Adolf in Madrid.

"De bestaande partijen hebben de afgelopen jaren altijd de koek verdeeld. Dat is nu afgelopen. Er zijn nu vier partijen met twee nieuwkomers: de uiterst linkse Podemospartij -de Spaanse zuster van het Griekse Syriza -en daarnaast Ciudadanos, een partij die liberaal in het centrum staat, gericht is op het bedrijfsleven en ook die nieuwe generatie kiezers vertegenwoordigt tegenover de oude traditionele partijen", aldus nog Adolf.

Spanje telt momenteel 21 procent werklozen. De ontevredenheid daarover en over de aanhoudende politieke corruptie heeft heel wat kiezers in de richting van de nieuwe partijen geduwd.

Door deze nieuwe situatie is het moeilijk te voorspellen welke coalitie straks aan de macht zal komen, zeggen waarnemers. Vast staat wel dat de alleenheerschappij van afwisselend de Partido Popular (PP) en de socialistische partij na meer dan 30 jaar definitief voorbij is.

PP voorop in de peilingen

Bij de peilingen voor de verkiezingen lag de PP nog steeds op kop als grootste partij, ondanks de impopulariteit (ook in eigen partijrangen) van regeringsleider Mariano Rajoy (foto). Een absolute meerderheid zoals in 2011 zou er voor de Partido Popular echter niet meer inzitten.

De PP zou nog 25 à 30 procent van de stemmen halen, de PSOE 20 à 22 procent. Premier Rajoy heeft al laten weten dat hij bereid is om een coalitie met politici van buiten zijn partij aan te gaan om een linkse coalitie van de macht te houden. De naar schatting 36,5 miljoen stemgerechtigde Spanjaarden hebben nog tot 20 uur vanavond de tijd om hun stem uit te brengen.