Twee verdachten opgepakt bij huiszoeking Brussel

In het centrum van Brussel is gisteravond een huiszoeking gebeurd in verband met het onderzoek naar de terreuraanslagen in Parijs. Daarbij zijn twee broers opgepakt. De actie kwam er nadat uit onderzoek is gebleken dat er net voor de aanslagen op 13 november sms'en zijn verstuurd naar een nummer in België.

De huiszoeking begon om 18 uur gisteravond. Speciale politie-eenheden drongen een huis binnen in de Sleutelstraat, een zijstraat van de Dansaertstraat nabij het beursgebouw in het centrum van Brussel. De buurt werd een tijdlang afgezet.

Volgens het federaal parket zijn er twee verdachten opgepakt. Het gaat om twee broers. Verder zochten de speurders naar mogelijk bewijsmateriaal, maar ze vonden bij de actie geen wapens of explosieven.

De huiszoeking hield in elk geval verband houden met de aanslagen van 13 november in Parijs. Meer concreet zou de actie in Brussel het gevolg zijn van het onderzoek van telefoongegevens van de terroristen net voor de aanslagen in de Franse hoofdstad.

Sms-berichten naar België: "We zijn vertrokken"

De terroristen zouden op de avond van de aanslagen zeker twee keer contact hebben gehad met personen in België. Zo is een gsm-toestel teruggevonden in een vuilnisbak, buiten bij de de concertzaal Bataclan en vanop die gsm was een sms-bericht gestuurd naar een Belgisch nummer met als boodschap: "We zijn vertrokken" en" We gaan beginnen".

Wie de eigenaar is van het nummer naar waar dat bericht werd gestuurd, is niet bekend. Maar in het groter onderzoek naar het telefoonverkeer dat de terroristen hadden, zijn de speurders kennelijk uitgekomen bij de twee broers in de Dansaert-wijk in centrum Brussel. Die kunnen de onderzoekers misschien op het juiste spoor zetten.

Wat de precieze rol is van de twee broers, is nog niet duidelijk. Zij verschijnen straks voor de onderzoeksrechter en later vandaag heeft het federaal parket ook nog verdere toelichting.