Vrouw krijgt 18 maanden cel voor geweld tegen politie bij nikabcontrole

Een 27-jarige vrouw is door de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden omdat ze geweld had gebruikt tegen de politie, toen die haar arresteerde omdat ze weigerde haar nikab af te doen.

De vrouw werd op 31 mei 2012 gecontroleerd aan eeen bushalte in Jette, omdat ze een nikab droeg. Dat is een hoofddoek die het hele gezicht bedekt.

Toen ze weigerde die hoofddoek af te doen, werd ze meegenomen naar het commissariaat. Onderweg gaf ze één van de agenten, een vrouw, een kopstoot en ook op het commissariaat gedroeg ze zich agressief. Het kwam daar tot een schermutseling waarbij zowel de vrouw als twee vrouwelijke agenten gewond raakten. Uiteindelijk werd de vrouw naar het ziekenhuis gebracht en vrijgelaten.

Het incident gaf gedurende weken aanleiding tot onlusten en relletjes in de politiezone Brussel West (Jette-Ganshoren-Koekelberg-Sint-Jans-Molenbeek-Sint-Agatha-Berchem), aangestookt door Sharia4Belgium. Het leidde ook tot een steekincident in het metrostation Beekkant.

"Als enige verantwoordelijk"

De correctionele rechtbank beschouwde de vrouw als de enige verantwoordelijke voor het incident en legde haar een celstraf van 18 maanden en een geldboete van 900 euro op.

De vrouw moet vier agenten die bij het incident betrokken waren ook een schadevergoeding van elk 2.500 euro betalen. De agente die de kopstoot incasseerde, krijgt een schadevergoeding van 7.200 euro en de politiezone Brussel West een schadevergoeding van 607 euro.

De vrouw liet verstek gaan voor haar proces en de rechtbank beval dan ook haar onmiddellijke aanhouding.