Rome en Milaan verbieden autorijden bij smogpiek

In Rome en Milaan mogen begin volgende week overdag een tijdlang geen auto's rijden. Dat hebben de stadsbesturen beslist omdat de luchtvervuiling in de Italiaanse steden te groot is. Door het zonnige en windstille weer blijven de uitlaatgassen er hangen. Daardoor dreigt de smog er twee tot drie keer het niveau te overschrijden dat Europa toelaat.

Om de uitstoot in Milaan in te perken wordt het autoverkeer van maandag tot en met woensdag stilgelegd liggen tussen 10 en 16 uur. In de hoofdstad Rome is dat het geval op maandag en dinsdag. Voertuigen van openbaar vervoer en auto's die weinig schadelijke stoffen uitstoten, mogen wel rijden. Tijdens het autoverbod wordt het openbaar vervoer voor iedereen goedkoper gemaakt.

Ook in andere grootsteden zoals Napels en Turijn is de lucht ook erg vervuild, maar daar mogen de auto's wel blijven rijden en probeert men met andere maatregelen het autoverkeer te beperken. Op piekmomenten mogen de ene dag alleen auto’s waarvan de nummerplaat eindigt op een even nummer de weg op. Wie zich niet aan deze regel houdt, riskeert een boete van 150 euro.

In Turijn probeert men de mensen uit de auto te lokken door het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken. Afgelopen maand is het al twee dagen gratis gemaakt. Dat gebeurde ook al in Milaan, voor ouders die hun kinderen naar school brengen.

Meest gelezen