Videospeler inladen...

40 jaar geleden verongelukten Louis Neefs en zijn echtgenote Liliane: "Dacht dat ik zoveel verdriet nooit zou overleven"

Vandaag, op kerstdag, is het exact 40 jaar geleden dat de Vlaamse zanger Louis Neefs (1937-1980) verongelukte. De auto van de zanger werd aangereden. Neefs was op slag dood, zijn vrouw Liliane overleed op weg naar het ziekenhuis.

De dood van de populaire zanger maakte veel reacties los in Vlaanderen. Veel mensen kunnen zich vandaag nog herinneren waar ze waren op het moment dat het nieuws bekend raakte.

Bekijk hier een portret van Louis Neefs uit "Het Journaal" van 25 december 2005 naar aanleiding van de 25e verjaardag van zijn dood (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Het ongeval gebeurde toen Neefs, zijn vrouw en zoon Günther (15) in de namiddag van Vorselaar, het geboortedorp van de moeder van Neefs, terugkeerden naar Mechelen. De oudste zoon Ludwig (18) was op dat moment op skivakantie in Frankrijk.

In Lier werd de auto van het koppel aangereden. Louis was op slag dood, zijn vrouw Liliane overleed op weg naar het ziekenhuis. Ze waren allebei amper 43 jaar oud. Zoon Günther belandde met een zware schedelbreuk op intensieve zorg. Hij lag een tijd in coma en lijdt nog steeds aan geheugenverlies. Van het ongeval zelf kan hij zich niets meer herinneren.

Günther Neefs

"Dacht dat ik dat verdriet nooit zou overleven"

De zus van Louis Neefs, Connie, was op het moment van de feiten bij haar ouders in Gierle. "Omstreeks 5 uur kregen we telefoon van de rijkswacht van Lier", zei ze ooit in het weekblad Story naar aanleiding van het boek dat ze over haar broer schreef.

"Ik stond aan de grond genageld en dacht dat ik zoveel verdriet nooit zou overleven. Hoewel ze weg waren, voelde ik de aanwezigheid van Louis en Liliane nog lang na het ongeval."

Günther is een tijd in levensgevaar geweest. Hij had een dubbele schedelbreuk en zijn milt werd verwijderd. Een verpleger vertelde hem daarna wat er gebeurd was. Ludwig en Günther bleven na de dood van hun ouders in hun eigen huis wonen. Hun grootvader werd hun voogd, ook tante Connie speelde een belangrijke rol in hun opvoeding.

"Ze hield af en toe een oogje in het zeil", zei Günther daarover in Humo in 1997. "Dat was niet gemakkelijk: twee wilde pubers moeten opvoeden die alleen woonden. Maar ze heeft dat uitstekend gedaan. Ze was toen zelf nog maar 28 jaar."

Connie Neefs.

Eurovisiesongfestival

Louis Neefs zat in het schoolkoor en leerde gitaar spelen tijdens zijn studies. Eind jaren 50 kreeg hij via talentenjachten een platencontract aangeboden. Zijn eerste hit scoorde hij in 1960: "Ein kleines Kompliment".

Veel van zijn hits waren Nederlandstalige bewerkingen van Amerikaanse nummers, onder meer "Benjamin", "Aan het strand van Oostende" en "Laat ons een bloem". Hij zong ook in het Duits en in het Engels en presenteerde tv-programma's zoals "Binnen en buiten" en "Tienerklanken".

Neefs vertegenwoordigde België met succes op internationale liedjesfestivals. In 1968 won hij in Athene de "Olympiade van het lichte lied" met "Iris". Hij nam ook 2 keer deel aan het Eurovisiesongfestival. In 1967 zong hij in Wenen "Ik heb zorgen". In 1969 stond hij in Madrid met "Jennifer Jennings. Hij eindigde beide keren op de 7e plaats, 2 van de beste Vlaamse resultaten die België ooit haalde op het Eurovisiesongfestival.

Bekijk hier het optreden van Louis Neefs met "Jennifer Jennings" op het Songfestival van 1969 (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De zanger streed tijdens zijn carrière ook voor een betere behandeling van het Vlaamse lied. Hij vond dat de nationale zenders 20 tot 25 procent Nederlandstalig werk moesten draaien en pleitte voor een beter sociaal statuut voor artiesten.

Ook in Nederland was hij een gewaardeerd artiest. Een van zijn grote hits "Margrietje" belandde er zelfs in de top 10.

Bekijk hier het optreden van Louis Neefs met "Ik heb zorgen" op het Songfestival van 1967:

Videospeler inladen...

Meest gelezen