John Cleese kruipt na 36 jaar opnieuw in de huid van Basil Fawlty

Zesendertig jaar na de laatste aflevering van "Fawlty Towers" speelt de Britse comedian en acteur John Cleese voor even opnieuw de rol van hoteluitbater Basil Fawlty. Hij doet dat voor een reclamespot van een opticien.

In de vijfde aflevering van het eerste seizoen van "Fawlty Towers" uit 1975 is te zien hoe de auto van Basil Fawlty het begeeft waarna bij de man de stoppen doorslaan en hij de wagen een "damn good trashing" geeft met een boomtak.

Voor een reclamespot van een opticien speelt hij die scène nu in een aangepaste versie na, zesendertig jaar na de laatste aflevering van de absurde reeks in 1979. In de spot verliest Basil zijn geduld met zijn gps-toestel en werkt hij zijn woede per abuis uit op een politievoertuig.

"Talloze mensen hebben me nieuwe "Fawlty Tower"-scripts geschreven", zegt Cleese. "Ze waren stuk voor stuk vreselijk. Maar deze mensen kwamen met een goed idee op te proppen. Ik ontmoette hen en ze waren erg vriendelijk. Na twintig minuten hadden we een script op papier. Ik dacht dat het kon werken en dat het echt grappig kon zijn."

Meest gelezen