Antwerpse topfotograaf Marc Lagrange overleden

De Antwerpse topfotograaf Marc Lagrange is gisteren omgekomen bij een verkeersongeval in Tenerife. Dat is bevestigd door een woordvoerder van Buitenlandse Zaken aan Belga. Over de precieze omstandigheden van het ongeval is nog weinig bekend.

Lagrange was op toeristische uitstap naar het Canarische eiland. Hij was vrijdag op Tenerife aangekomen. "Er worden niet meer details gegeven over het ongeval omdat de familie heeft aangedrongen op discretie", zegt de woordvoerder.

Lagrange was een internationaal gelauwerde fotograaf. Hij is vooral bekend voor zijn esthetische naaktfotografie. Zijn werk vormt een hommage aan de schoonheid van de vrouw. Lagrange verkoos analoge fotografie boven digitale en legde zich de laatste jaren ook toe op videoproducties. Hij werd 57 jaar en had nog veel projecten op stapel staan.

Glamoureuze, sensuele portretten

De grote doorbraak kwam er voor Lagrange in 2006 met zijn tentoonstelling "Chateau Lagrange" in het Antwerpse Fotomuseum. Glamoureuze, sensuele portretten van naakte vrouwen in luxueuze interieurs zijn zijn handelsmerk geworden, maar zijn foto's zijn -net als bij zijn grote voorbeeld de Helmut Newton- nooit obsceen of vulgair.

In 2011 kreeg de fotograaf een grote overzichtstentoonstelling in Antwerpen. 250 monumentale portretten werden tentoongesteld in een herenhuis dat voor de gelegenheid Maison Lagrange werd gedoopt.

Zijn werk werd tentoongesteld in verschillende Europese landen en ook in de Verenigde Staten, waar hij regelmatig deelnam aan Art Miami. In 2012 kreeg hij van het luxemerk Delvaux de opdracht om portretten van vrouwen te maken met hun handtas. Hij maakte toen ook de videoclip van het nummer "Louisa's bolero" van Liesa Van der Aa.

Het fotoboek "Diamonds and pearls" dat in 2013 uitkwam, werd gepubliceerd in meer dan 80 landen. Dit jaar was er een selectie van zijn werken te zien op de kunstbeurs Tefaf in Nederland.

"XXML: 20 jaar lang vrouwelijk schoon" ("Reyers laat" - 2011)

Lagrange over zijn voorliefde voor analoge fotografie ("Terzake" - 2011)

Marc Lagrange over zijn voorbeeld Helmut Newton ("Cobra tv" - 2010)

Videoclip "Louisa's bolero" van Liesa Van der Aa

Meest gelezen