"Keer het tij" verkozen tot VRT Nieuwsgedicht van 2015

De tweede editie van het VRT Nieuwsgedicht is gewonnen door Katrijn Jonckheere uit Maldegem. Voor “Keer het tij” kreeg ze van de jury 10 punten, voldoende om op de jonge erelijst Bart Van Nieuwenhove op te volgen.

In tegenstelling tot de gedichten van de andere finalisten gaat “Keer het tij” over 1 specifiek onderwerp. Een bewuste keuze die ook zo in het gedicht verwerkt wordt. “Van alle beelden, slechts één. Van alle gebeurtenissen, slechts één. Van alle maalstroom, dit.” Waarna ze terugblikt op de fatale vlucht van Aylan, het 3-jarige jongetje uit Syrië dat levenloos werd aangetroffen in de branding van de Turkse badplaats Akyarlar.

Publiek en jury verschillen van mening

Niet alleen de jury, maar ook het publiek was geraakt door de woorden van Katrijn. Met 1.051 voorkeurstemmen op Facebook moest “Keer het tij” alleen “Beven en leven” van Toon Vandevenne laten voorgaan.

Opvallend: met 1.145 voorkeurstemmen op Facebook brak Vandevenne het stemrecord in deze competitie, toch krijgt zijn gedicht van de jury slechts 2 punten. Hij eindigt hiermee op een gedeelde tweede plaats met Jürgen Nakielski. Net als vorig jaar grijpt Nakielski dus net naast de hoofdprijs.

Eind november werd voor het eerst een oproep gelanceerd om uw nieuwsgedichten door te sturen. Twee weken en honderden gedichten later selecteerde de jury met onder meer Martine Tanghe, Ruth Joos, Fabian Lefevere en Michaël Van Droogenbroeck vijf nieuwsgedichten voor de finaleweek.

Dagelijks kon er op de Facebook-pagina van deredactie.be 24 uur lang gestemd worden voor het favoriete gedicht. Iets wat u massaal ook deed, want alles tezamen werden er bijna 4.500 likes uitgedeeld – een record voor deze competitie.

Meest gelezen