Heropstart Doel 3 uitgesteld door nieuw defect

De heropstart van de kernreactor Doel 3 is uitgesteld tot 6 januari van volgend jaar. De reactor was vorige week stilgelegd nadat er een defect op een lasnaad was vastgesteld. Hij moest normaal vandaag opnieuw werken, maar er is een nieuw probleem opgedoken. Ook Doel 1 ligt iets langer stil dan gepland.

Doel 3 werd stilgelegd op kerstdag vanwege een waterlek in het niet-nucleaire gedeelte van de reactor. Die was toen nog maar enkele dagen opnieuw actief na anderhalf jaar te hebben stilgelegen omdat er een veiligheidsonderzoek gevoerd werd naar scheurtjes in de reactorkuip.

De heropstart van de reactor was vandaag gepland, maar is nu opnieuw ruim een week uitgesteld. "De lasnaad is hersteld, maar we hebben nu gemerkt dat er een probleem zit op een elektrische schakelaar die de alternator van de centrale verbindt met het hoogspanningsnet", zegt woordvoerder Els De Clercq van Electrabel.

"Om dat te herstellen, moeten we een gespecialiseerde firma inschakelen. En we krijgen die mensen momenteel niet zo makkelijk op de site gezien de eindejaarsfeesten."

In de kerncentrale van Doel ligt ook reactor Doel 1 nog stil. Die wordt volgens de planning op 31 december opnieuw opgestart. Normaal gezien moest dat al gebeurd zijn, maar het onderhoud voor de heropstart duurt langer dan gepland.

Meest gelezen