Ook Taiwan wil Japanse excuses voor troostmeisjes

De Taiwanese president Ma Ying-jeou wil met Japan onderhandelen over een regeling voor de Taiwanese "troostmeisjes", die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Japanse leger ingezet werden als seksslavinnen. Dat meldt het officiële persbureau Central News Agency, een dag nadat Zuid-Korea en Japan hierover een akkoord hebben gesloten.
De Taiwanese president Ma Ying-jeaou

"De regering van de Republiek China (de naam die de Taiwanese autoriteiten zelf gebruiken, red.) heeft altijd gezegd dat Japan zich zou moeten verontschuldigen tegenover de Taiwanese "troostmeisjes" en hen een vergoeding aanbieden", zei president Ma Ying-jeou.

Japan bezette Taiwan tussen 1895 en 1945. Meer dan 2.000 Taiwanese vrouwen zouden toen zijn gedwongen tot seksuele slavernij, schat de Taipei Women's Rescue Foundation. Slechts 58 van hen hebben achteraf officieel een compensatie gevraagd. Van die 58 vrouwen zijn er nu nog vier in leven.

In 1999 vroeg Taiwan 10 miljoen Japanse yen (75.000 euro) compensatie voor elk slachtoffer, maar Japan verwierp die vraag. Taiwan vraagt nu een deal die vergelijkbaar is met het akkoord dat gisteren met Zuid-Korea gesloten werd.

Niet genoeg

Japan zal een miljard yen (7,5 miljoen euro) schadevergoeding betalen aan de enkele tientallen Zuid-Koreaanse "troostmeisjes" die nog in leven zijn, en heeft ook zijn "oprechte excuses" aangeboden.

In Zuid-Korea kwam er dinsdag van activisten en oppositie kritiek op het akkoord, omdat Japan te weinig verantwoordelijkheid genomen zou hebben. Noord-Korea, dat zegt dat ook sommige Noord-Koreaanse vrouwen seksslavinnen waren, omschreef het akkoord als een "vernedering" voor hun zuiderburen.

Meest gelezen