Twee verdachten aangehouden die aanslagen planden in Brussel

Het federale parket heeft twee verdachten aangehouden in een onderzoek naar terrorisme. Ze werden opgepakt bij verschillende huiszoekingen gisteren en zondag. De verdachten zouden van plan zijn geweest om aanslagen te plegen op symbolische doelwitten in het centrum van Brussel. Als gevolg van de antiterreuractie is het dreigingsniveau voor de politiekantoren en de militairen in Brussel opgetrokken van twee naar drie.
Archieffoto

De huiszoekingen vonden plaats in Brussel, Vlaams-Brabant en de regio rond Luik. Er werden zes mensen opgepakt voor ondervraging. Vier van hen werden daarna opnieuw vrijgelaten, de twee anderen zijn onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Ze worden ervan verdacht deel uit te maken van een terroristische groep.

"Een van de twee verdachten is in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep als leidend figuur, dreigen met een terroristische aanslag en ronselen van leden van een terreurgroep, de tweede voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en dreigen met een terroristische aanslag", aldus het federale parket. Een van de twee wordt dus gezien als de leider van een terroristische groep. Hij zou ook anderen geronseld hebben.

Bij de huiszoekingen zijn computers, militaire kledij en propaganda van de terreurgroep IS in beslag genomen, maar geen explosieven of wapens. Het parket maakt voorlopig geen details bekend over de identiteit van de verdachten. Er zou geen verband zijn met het onderzoek naar de aanslagen van november in Parijs.

Dreigingsniveau opgetrokken voor politiekantoren in Brussel

Volgens het parket waren de verdachten van plan om tijdens de eindejaarsperiode aanslagen te plegen tegen symbolische doelwitten in Brussel, zoals de Grote Markt of commissariaten van de politie. Het onderzoek is nog aan de gang. Het is dus mogelijk dat er nog huiszoekingen volgen.

In een interne nota van de Brusselse politiecommissariaten die vandaag werd verstuurd en die het persagentschap Belga kon inkijken, staat dat er "concrete dreiging" bestond voor een aanslag "in dezelfde stijl als de aanslagen in Parijs".

Op basis van de aanhoudingen is beslist om het terreurniveau voor de politiekantoren en de militairen in Brussel op te trekken van twee naar drie. Dat lijkt vreemd, want voor het hele land geldt sinds de aanslagen in Parijs al niveau drie, wat staat voor een "ernstige dreiging".

Dat betekent echter niet dat ook alle instellingen automatisch onder niveau drie vallen. Daar is telkens een specifieke evaluatie voor nodig. En aangezien er de voorbije maanden geen informatie was over een concrete dreiging tegen de politie bleven de politiekantoren en de militairen op niveau twee. Dat was ook zo toen het Brussels Gewest even onder niveau vier viel.

Extra veiligheidsmaatregelen

Na de verijdelde aanslagen van de terreurcel in Verviers begin dit jaar werd het terreurniveau aan de politiekantoren wel opgetrokken. Toen was de politie eveneens het doelwit.

Wat betekent die verhoging van het dreigingsniveau nu concreet? Aan de kantoren worden extra veiligheidsmaatregelen genomen. De Brusselse politie zal voortaan per twee patrouilleren en minstens een van hen zal gewapend zijn. In de praktijk werd al meestal per twee gepatrouilleerd. Wie toch alleen op pad moet, doet dit in burgerkledij en zal eveneens gewapend zijn. Ook het personeel aan het onthaal zal gewapend zijn.

Een Snelle Respons Team staat paraat om in te grijpen in geval van "ernstige bedreigingen of terroristische situaties". Naar het dragen van het dienstwapen buiten de diensturen bleek in januari, na de inval van de politie in Verviers, al een sterke vraag te bestaan. Agenten die dit wensen, krijgen de toelating om hun wapen te dragen tijdens hun verplaatsing tussen woonplaats en werk. Maar de korpschef moet hiervoor zijn toelating geven. Hetzelfde geldt voor het dragen van een kogelwerende vest. Tot slot is het verboden om te roken voor de politiegebouwen.

Gevolgen voor eindejaarsfeesten?

Of het verhoogde dreigingsniveau gevolgen zal hebben voor de eindejaarsfeesten in Brussel is nog niet duidelijk. Morgen is er een belangrijke vergadering van het stadsbestuur en de veiligheidsdiensten. Het vuurwerk op oudejaarsavond op het De Brouckèreplein gaat vooralsnog gewoon door.

Meest gelezen