Boyan Slat krijgt stukje Noordzee om plasticvanger te testen

Boyan Slat, de jonge Nederlander die het plastic uit de oceanen wil halen met een speciale techniek, krijgt een stukje Noordzee om zijn installatie te testen. In april zou het apparaat operationeel moeten zijn, zo'n 23 kilometer voor de kust van Scheveningen.

Meer dan een jaar geleden opperde Boyan Slat het idee om op strategische plekken in de oceaan reuzeninstallaties te plaatsen met lange, drijvende onderdelen. Door de grote ringvormige zeestromingen zouden afval en onzuiverheden zich makkelijk kunnen ophopen aan de uitsteeksels. Schepen kunnen dat afval dan eenvoudig ophalen en afvoeren.

Nu mag Slat een eerste praktijktest uitvoeren, die bedoeld is om te kijken of het opruimingssysteem heel blijft onder zware weersomstandigheden. "De test in de Noordzee is bedoeld om te kijken of de installatie heel blijft en hoe we het kunnen installeren. Het is een stap naar de schoonmaak van de Grote Oceaan in 2020", vertelt de ondernemer.

In 2020 moet in de Grote Ocean tussen Californië en Hawaï een plasticvanger van 100 kilometer lang komen te liggen. Daarmee zou ongeveer de helft van de plastic soep in dat deel van de oceaan kunnen worden aangepakt. Het project The Ocean Cleanup is bekostigd met crowdfunding en donaties van een aantal succesvolle ondernemers. Een van hen is Marc Benioff, miljardair en topman van softwarebedrijf Salesforce.

Meest gelezen