De beurs boerde goed, de groeilanden niet meer

Euronext Brussel was het voorbije jaar één van de best presterende aandelenbeurzen ter wereld. Er waren nog opvallende uitschieters: de neergang van de meeste groeilanden, de sputterende eurozone, instortende olie- en grondstoffenprijzen en Amerika dat dat allemaal van zich afschudt.

De Bel-20, de sterindex van de twintig belangrijkste aandelen in Brussel, sloot 2015 af met een winst van 13,6%. Het is al het vierde jaar op rij dat de index een jaar afsluit met winst als teken van heropstanding na de zware crisis van 2007-2010.

Dat ging echter niet zonder slag of stoot, want een plotse koersdaling veegde in september alle winst van tafel. De laatste maanden herstelde de Bel-20 zich dan weer.

In Brussel schitterde vooral het aandeel van warenhuisketen Delhaize, dat met meer dan de helft is gestegen. Verzekeringsgroep Ageas en de farmagroep UCB kenden ook een forse koerswinst. Buiten de index kon het Mechelse biotechbedrijf Galapagos de koers bijna verviervoudigen wegens goed nieuws over het reumamedicijn dat het bedrijf aan het ontwikkelen is.

In de rest van Europa kon u ook winst rapen op de beurzen van Frankfurt (+9,5%) en Parijs (+9,47%). Als u vooral op de FTSE-100 in Londen had ingezet, moest u wel een verlies van -4,5% noteren. Londen telt erg veel mijngroepen en bedrijven uit groeilanden en net die kregen het voorbije jaar forse klappen te verwerken.

Op Wall Street liet de Dow Jones een verlies van 0,8% optekenen. Wie op de Nasdaq had gegokt, kon dan weer een winst van 7,5% opstrijken.

Olie en groeilanden "down"

2015 was het jaar van de instortende prijzen voor energieproducten zoals olie en gas en de meeste grondstoffen. Vorig jaar was al een rotjaar voor olieproducten met een prijsval van 106 naar iets boven de 52 dollar voor een vat West Texas Intermediate (WTI) in New York. Even herpakte olie zich in de zomer, maar daar schiet nu nog slechts 36,76 dollar van over. Het ziet er niet naar uit dat dat snel gaat veranderen.

In hetzelfde spoor volgden de prijzen van mineralen en grondstoffen. Aanleiding de diepe recessie waarin groeilanden zoals Rusland en Brazilië in terecht gekomen zijn. Vooral dat laatste land is een belangrijk leverancier van grondstoffen voor de Chinese industrie.

En net China zag dit jaar de voorheen zo geroemde groeicijfers terugvallen tot iets onder de 7% oficieel en in werkelijkheid is dat wellicht ergens rond de 6%. Eenzelfde beeld is er in Zuid-Afrika, Turkije, Indonesië en Thailand waar de bomen ook niet meer tot in de hemel groeien. Enkel India kan zijn reputatie als groeiland nog waarmaken. 

ECB trekt dan toch alle registers open

De kwakkelende groei en inflatie in de eurozone deden de Europese Centrale Bank (ECB) begin dit jaar besluiten om het eerder in de VS beproefde paardenmiddel van "quantitative easing" (QE) of massale steunaankopen van obligaties te volgen. Op die manier wordt er voluit geld in de economie gepompt en zouden banken moeten worden aangezet om meer geld uit te lenen. De rente in Europa bleef op zo goed als niets staan.

De Verenigde Staten die de QE na jaren eerder al hadden stopgezet, talmden maandenlang om de historisch lage rente al dan niet te verhogen. In september leek het zover, maar bleef de Federal Reserve inactief, wegens onrust over de gevolgen van de Chinese groeivertraging voor de Amerikaanse economie.

Eind december trok de Fed dan toch de rentehendel eventjes naar omhoog met een kwart procent, de eerste stijging sinds 2006 en dus ook eerder symbolisch. Met het laatste jaar van president Barack Obama voor de boeg, lijkt de VS-economie erg sterk te presteren, een groot contrast met het aantreden van Obama begin 2009.

Hogere rente in de VS is hoe dan ook nog meer slecht nieuws voor de broeilanden die nu wellicht nog meer kapitaal richting Nieuwe Wereld zullen zien vertrekken.

Meest gelezen