2015 in top 5 van warmste jaren door december

Het jaar 2015 heeft op weerkundig vlak geen absolute records gebroken, maar het zal wel de boeken ingaan als het op vier na warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1833. Dat is grotendeels te danken aan de maand december, die met een gemiddelde temperatuur van 9,6 graden wél alle warmterecords verpulverde. Dat blijkt uit gegevens van het KMI.

Over heel 2015 werd een gemiddelde temperatuur opgetekend van 11,3 graden. In een "normaal jaar" is dat 10,5 graden. Het recordjaar is 2014, toen de temperatuur gemiddeld 11,9 graden bedroeg.

"Dat 2015 de top 5 haalt, is uitsluitend te danken aan de maanden november en december", zegt KMI-weerman David Dehenauw. "Tussen januari en eind oktober was de gemiddelde temperatuur normaal, maar door de op een na warmste november en de warmste december sinds het begin van de metingen is het jaargemiddelde nog flink kunnen oplopen."

Meest gelezen