Al Qaeda-leider gedood in Zuid-Jemen

In het zuiden van Jemen is Ali Abed al-Rab bin Talab, beter gekend als Abu Anwar, omgekomen bij een aanval door regeringsgezinde rebellen. Abu Anwar geldt als een kopstuk van al Qaeda in Jemen. Hij was de belangrijkste rechter van de islamitische terreurgroep in de provincie Hadramawt, die grotendeels in handen is van al Qaeda, en overleefde in 2014 een -vermoedelijk Amerikaanse- drone-aanval.

Het konvooi waarin Abu Anwar reisde was volgens regeringsfunctionarissen op weg naar de zuidelijke havenstad Aden. Regeringsgezinde rebellen vielen de wagens aan nabij een checkpoint in de zuidelijke provincie Abyan.

Jemen wordt al geruime tijd verscheurd door geweld. Enerzijds is er het gewapende conflict tussen de internationaal erkende regering en de Houthi's, sjiitische rebellen die verbonden zijn met de aanhangers van Ali Abdullah Saleh, de voormalige militaire sterke man die opnieuw aan de macht wil komen.

Anderzijds maken terreurorganisaties als al Qaeda en IS gebruik van de chaos en de burgeroorlog om hun greep op het land te versterken. De voorbije maanden zijn al verschillende regeringsgezinde functionarissen het slachtoffer geworden van een aanslag in de strategische havenstad Aden.

Gisteren overleefde de aanvoerder van de regeringsgezinde troepen in de provincies nog een aanslag met een bermbom in Aden. Bij de aanslag vielen wel een dode en twee gewonden.

De Verenigde Staten beschouwen de Jemenitische afdeling van al Qaeda in elk geval als de gevaarlijkste tak van het terroristische netwerk. Volgens schattingen van de VN zijn sinds maart -de start van de door de Saudi's geleide luchtaanvallen tegen de Houthi's- in de burgeroorlog al meer dan 5.800 mensen omgekomen in het straatarme land.

Meest gelezen