December was warmer dan warmste maart ooit

December 2015 was een absolute recordmaand. Met een gemiddelde temperatuur van 9,6 graden zaten we bijna 6 graden boven het gemiddelde. Nooit was het verschil zo groot. De afgelopen decembermaand was bovendien warmer dan de warmste maand maart ooit. "Dat is zeer straf, nooit gezien", aldus weerman Frank Deboosere.
De paasbloemen zijn al in het land, drie maanden vroeger dan normaal.

Het is u allicht niet ontgaan: in december hebben we de handschoenen, mutsen en sjaals in de kast kunnen laten. Meer nog: lentebloemen begonnen te bloeien.

De cijfers zijn dan ook navenant: de gemiddelde temperatuur kwam de voorbije maand uit op 9,6 graden. Normaal hebben we recht op 3,9, oftewel een verschil van 5,7 graden.

En zo mogelijk nog straffer: de warmste maand maart ooit - die van 1991 - kwam uit op gemiddeld "slechts" 9,5 graden. December 2016 was dus warmer dan de warmste maart. "Ik kon het zelf niet geloven, we hebben het drie keer moeten narekenen", aldus Frank Deboosere. "Dit is du jamais vu. Geen wonder dat de natuur de afgelopen weken helemaal in de war is."

Dat het zo warm is, heeft in de eerste plaats te maken met de wind en de luchtstromen. Die bliezen tot nu de zachte lucht in onze richting. Maar er is ook meer aan de hand: alle maandrecords tekenen we op na 1990. Een teken dat het klimaat aan het veranderen is.

Door de uiterst warme maanden november en december 2015 hebben we ook een zeer warm jaar 2015 achter de rug. De gemiddelde temperatuur bedroeg 11.3°C. Dat is goed voor de vijfde plaats wat betreft warmste jaren ooit sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel in 1833. Dat meldt het KMI.

Meest gelezen