Erdogan trekt staart in na omstreden Hitler-uitspraak

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sprak zich in geen geval uit voor een nazistisch geïnspireerd regime toen hij opriep tot een staatssysteem met een sterke leider. Dat zegt zijn kabinet na de controverse die ontstond over een opmerkelijke uitspraak van de president gisteren.

De conservatief-islamitische president haalde gisteren namelijk het nazi-regime van Adolf Hitler aan als voorbeeld van het sterke presidentiële regime dat hij in zijn land wil invoeren.

Journalisten stelden hem bij zijn terugkeer van een werkbezoek aan Saudi-Arabië de vraag of het presidentiële systeem waar hij al lang naar streeft, ook binnen een "unitaire staat" zou kunnen bestaan. "In een unitair systeem (zoals Turkije) kan een presidentieel systeem perfect werken. Er zijn vandaag voorbeelden in de wereld en ook in de geschiedenis. U ziet ze bijvoorbeeld in het Duitsland van Hitler", antwoordde Erdogan.

Erdogan, die sinds 2002 aan de macht is in Turkije -eerst als premier en vervolgens als president- maakt er geen geheim van dat hij de grondwet wil wijzigen om de macht van het staatshoofd, die vandaag eerder symbolisch is, uit te breiden tot op het niveau van de Verenigde Staten, Rusland of Frankrijk. Critici en de oppositie zijn echter fel gekant tegen zo'n grondwetswijziging.

Vanuit de oppositie werd niet gereageerd op de uitspraak van Erdogan. Maar buitenlandse media pikten ze gretig op.

Misverstand

Volgens het kabinet van de Turkse president is Erdogan echter verkeerd begrepen. In een verklaring die vandaag werd verspreid klinkt het dat de Turkse president de Holocaust, antisemitisme en islamofobie als misdaden tegen de mensheid beschouwt en dus nooit het Duitsland van Hitler als een goed voorbeeld zou aanhalen.

Erdogan haalde het nazitijdperk net aan als een negatief voorbeeld, om duidelijk te maken dat slecht leiderschap in alle politieke systemen kan voorkomen, luidt het nu.

"Of het nu gaat om een parlementair of een presidentieel systeem, slecht leiderschap kan eindigen in een ramp indien het systeem wordt misbruikt, zoals dat het geval was in het Duitsland van Hitler", aldus nog de verklaring. "Het is onaanvaardbaar om de uitspraak van de president te zien als een positieve verwijzing naar Hitlers Duitsland."

Meest gelezen