Franse komiek Michel Galabru is overleden

De Franse filmwereld rouwt om het overlijden van de 93-jarige Michel Galabru. De acteur en komiek acteerde in meer dan 250 films en was te zien in de grootste commerciële successen uit de Franse cinema in de tweede helft van de 20e eeuw. Hij acteerde in de films over "Le gendarme de Saint-Tropez" en werkte ook samen met Bertrand Blier en Jean-Luc Godard.
AFP or licensors

Een van de grote namen uit de Franse cinema is vanochtend overleden in Parijs. Michel Galabru is tijdens zijn slaap gestorven op 93-jarige leeftijd.

Michel Galabru begon zijn acteercarrière in 1950 in het theatergezelschap la Comédie Française. Op het witte doek debuteerde hij een jaar later in "Ma femme, ma vache et moi" van Jean-Devaivre.

In het tweede deel van de twintigste eeuw acteerde Galabru in meer dan 250 producties. Hij had een belangrijk aandeel in het succes van de zes films in de serie "Le gendarme de Saint-Tropez", waarin hij "oui, mon adjudant" Jérome Gerber vertolkt aan de zijde van Louis "Ludovic Cruchot" de Funès.

Hij was ook te zien in de drie succesvolle "La cage aux folles"-films van eind jaren 70 en begin jaren 80. De eerste twee films met Galabru, Ugo Tognazzi en Michel Serrault werden geregisseerd door Edouard Molinaro, de laatste door Georges Lautner.

Zeven jaar geleden vertolkte Galabru ook een rol in "Bienvenue chez les Ch'tis" van Dany Boon. De film verpulverde in 2008 het Franse bezoekersrecord van "La grande vadrouille" uit 1966 met 20,5 miljoen bezoekers, drie miljoen meer dan voor "La grande vadrouille".

Zijn grote populariteit vertaalde zich niet in een uitgebreid palmares aan filmprijzen. Hij won tijdens zijn carrière een César voor beste acteur. Die award kreeg hij voor zijn rol in "Le juge et l'assassin" van Bertrand Tavernier in 1977.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen