Franse componist en dirigent Pierre Boulez overleden

De Franse componist en dirigent Pierre Boulez is overleden. Hij was 90 jaar. Boulez was een van de meest toonaangevende hedendaagse componisten. Hij stierf in zijn woonplaats Baden-Baden in Duitsland.

Pierre Boulez was een boegbeeld van de avant-garde in de muziek. Hij begon te componeren in de jaren 40. Als een van de eersten gebruikte hij elektronica in de muziek en hij experimenteerde met aleatorische muziek, waarbij het toeval een rol speelt. Hij componeerde o.a. "Douze notations" voor piano en het ensemblewerk "Le marteau sans maitre" (beluister het hieronder via YouTube).

Boulez schreef ook over muziek en was tot 1992 directeur van het Institut de Recherche et de Coordination Acoustique/Musique IRCAM, het onderzoeksinstituut voor moderne muziek, dat in 1970 werd opgericht. Uit het instituut kwam het Ensemble Contemporaine voort, dat moderne muziek uitvoerde.

Vanaf de jaren 60 was Boulez vooral actief als dirigent. Hij leidde o.a. het New York Philharmonic en dirigeerde de "Ring" van Richard Wagner in Bayreuth. Hij voerde niet alleen klassieke muziek uit, maar ook werk van rockmuzikant Frank Zappa.

"Muziekliefhebber zal hem vooral kennen als Mahler-dirigent"

"Zijn aanwezigheid zal levendig en intens blijven voor iedereen die hem kende en die zijn creatieve energie, artistieke standaard, beschikbaarheid en gulheid waardeerde", zegt zijn familie in een mededeling.

"Pierre Boulez zal voor de muziekgeschiedenis vooral herinnerd worden als componist, want hij heeft bakens verzet en is op de kar gesprongen van de moderniteit, die toch wel in is", zegt Mark Janssens van Klara. "Als muziekliefhebber zullen de meeste mensen zich toch vooral zijn muziekopnames en de concerten die hij dirigeerde herinneren, vooral die van Mahler."

In 2000 praatte Johan Thielemans met de toen 75-jarige Pierre Boulez voor het programma "Spraakmakers". Dat gesprek kan u opnieuw bekijken via canvas.be.

Meest gelezen