Zo zal het gloednieuwe VRT-gebouw eruitzien

De architectenbureaus Robbrecht en Daem en Dierendonckblancke ontwerpen het nieuwe gebouw van de VRT op de huidige Reyerssite. Het nieuwe omroepgebouw wil tegelijk ook een cultureel en ontmoetingscentrum worden om zoveel mogelijk publiek aan te trekken. "Dit project is geen luxe, maar een noodzaak", zegt voorzitter Luc Van den Brande van de raad van bestuur.

Met de bouw van het gloednieuwe gebouw wordt in de loop van 2018 gestart. Tegen 2021 moeten personeel en studio's verhuisd zijn. "De VRT wil haar voorbeeldfunctie ter harte nemen en een gezond, duurzaam en optimaal toegankelijk gebouw neerzetten, voor zowel gebruiker, als omgeving en het milieu. De nieuwbouw moet karaktervol en inspirerend zijn, het moet bruisen van energie en de creativiteit van alle collega’s stimuleren”, licht gedelegeerd bestuurder Leo Hellemans toe.

"Een omroepgebouw is geen kantoor"

66 nationale en internationale ontwerpteams stelden zich vorig jaar kandidaat voor de oproep van de Vlaamse Bouwmeester voor het VRT-gebouw. Vijf kandidaten werden gekozen om een ontwerp te maken: Office for Metropolitan Architecture (van Rem Koolhaas), Christian Kerez (uit Zürich), OFFICE Kersten Geers David Van Severen - KCAP, Robbrecht en Daem en Dierendonckblancke, en de vylder vinck taillieu - evr - doorzon - denis dujardin.

Robbrecht en Daem realiseerde eerder al het Concertgebouw in Brugge en is ook bekend als ontwerper van de stadshal in Gent. Dat het architectenteam nu ook het nieuwe VRT-gebouw mag ontwerpen "stemt tot ontzettend grote vreugde". De jury koos voor Robbrecht en Daem omdat “zij vernieuwende concepten durven voor te stellen zonder de betrouwbaarheid van de basisvoorzieningen daardoor in het gedrang te brengen".

"In de plaats van het bestaande, saaie kantoorgebouw komt er een nieuw gebouw dat als een "cultureel en ontmoetingscentrum" is opgevat. Het "centrum" van het gebouw is een polyvalent overdekt buitenplein dat zowel tot het park (en de stad) als de VRT behoort.

"Dat plein, dat we het Kioskplein noemen, is erg belangrijk", zegt architect Paul Robbrecht. "Het is de ouverture naar de VRT. Het is niet alleen bedoeld om naar binnen te gaan, maar nodigt uit tot creativiteit. Hier kunnen bijvoorbeeld concerten plaatsvinden. Informele, maar ook ambitieuze, want het plein is 40 op 40 meter groot en biedt plaats aan 2000 mensen. Onze ultieme droom zou zijn dat hier een symfonisch orkest zou spelen in open lucht." 

"Daarrond is er een theater, een parktheater en openbaar groen", luidt het. De buitenruimte speelt hoe dan ook een voorname rol in het concept. Zo geven de hoge werkruimtes waar veel licht moet binnenvallen uit op een tuinkamer aan de zuidkant.

De jury noemt het project vooral ook geslaagd in het opzet om zoveel mogelijk publiek aan te trekken. "Van meet af aan was voor ons duidelijk dat dit gebouw een open, toegankelijk karakter moest hebben", zegt Robbrecht. "Een omroepgebouw is geen kantoor, het is een cultureel gebouw. Hier gaat het om creatie, bedoeld voor een publiek. Het publiek moet betrokken worden bij dit gebouw en moet er voeling mee hebben."

"Geen luxeproject, maar een noodzaak"

Het nieuwe gebouw zal een stuk kleiner zijn dan de huidige VRT-werkplek. Zo'n 55.000 in plaats van 95.000 vierkante meter. "Relevant kleiner", volgens gedelegeerd bestuurder Leo Hellemans. Toch is er nog plaats voor vijf studio's, "want ook afgeslankt heeft de VRT nog een sterk productieapparaat."

Een kleiner gebouw betekent evenwel niet dat er veel minder medewerkers aan de slag zullen zijn, verduidelijkt Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur van de VRT. "Het betekent dat er veel flexibeler zal worden omgesprongen met ruimte."

Het nieuwe VRT-gebouw moet 105 miljoen euro kosten, exclusief BTW en erelonen. "Maar dit is geen luxeproject, maar een project uit noodzaak", zegt Van den Brande.

Canvas.be heeft een dossier samengesteld rond het nieuwe VRT-gebouw onder de titel "Reyers 2020". Waarom een nieuw gebouw? Wie zijn Paul Robbrecht en Hilde Daem? Op de website kunt u ook een documentaire bekijken over het winnende ontwerp.

Meest gelezen