Oostendenaar stapt naar rechter tegen kunstwerk Arne Quinze

Een man uit Oostende wil absoluut dat het kunstwerk Rock Strangers op het Zeeheldenplein verdwijnt omdat het zijn zicht op de zee zou ontnemen. Hij heeft een advocaat ingeschakeld en start een juridische procedure. De kunstenaar zelf zegt dat "de meeste Oostendenaars blij zijn met het werk".

Het gaat om de grote rode blokken van kunstenaar Arne Quinze. Het kunstwerk staat al een aantal jaar op het plein aan de dijk en sindsdien beroert het de gemoederen in de stad aan zee.

Sommigen zijn fan, anderen willen het zo vlug mogelijk weg. Bij die laatsten vooral ook de mensen die in de appartementen in de buurt wonen. Zij klagen dat ze hun zeezicht kwijt zijn en namen nu een advocaat in de arm.

"Men heeft beloofd om het kunstwerk te evalueren tegen eind 2015. Daar is niets van in huis gekomen. Integendeel, het blijft nu staan", zegt meester Vincent Christiaens. "We kunnen nu niet anders dan verdere juridische stappen te zetten. We vragen dat het kunstwerk verwijderd wordt omdat er effectieve hinder is."

"Meeste Oostendenaars zijn blij"

De kunstenaar zelf noemt de klacht vooral "extra publiciteit". "Al die mensen die klagen over mijn werk wil ik bloemen sturen en uitgebreid bedanken", zegt hij aan De Standaard. "Je hoort altijd alleen de enkelingen die het luidst roepen, maar dat zegt vooral iets over die mensen zelf. De meeste Oostendenaars zijn hier heel blij mee."

Toch zou dit een gevaarlijk precedent kunnen zijn, vindt hij. "Als de rechter zou beslissen om dit beeld (Rock Strangers, red) te verwijderen, dan kunnen ze meteen alle kunst uit de openbare ruimte weghalen. Zo evolueer je naar een communistisch model."

Meest gelezen