Pegida trekt van leer tegen islam, Allah en Mohammed in Antwerpen

In Antwerpen hebben een 300-tal aanhangers van de anti-islambeweging Pegida betoogd. De "Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland" is een van oorsprong Duitse protestbeweging die naar eigen zeggen opkomt tegen de islam en tegen "de islamisering van Duitsland en Europa". De betogers in Antwerpen werden onder meer toegesproken door Kamerlid Filip Dewinter van het extreemrechtse Vlaams Belang.

De aankomst van honderdduizenden vluchtelingen in Europa lijkt Pegida nieuwe vleugels te geven. Dat is ook Filip Dewinter van Vlaams Belang niet ontgaan. "Het is tijd dat de mensen het niet alleen beu zijn, maar ook op straat komen en zich verzetten tegen de politiek correcte dictatuur die hen uiteindelijk die multicultuur door de strot duwt en hen verplicht om samen te leven met een godsdienst - wat zeg ik: een politieke ideologie - de islam", zegt hij tegen onze radioredactie. Die islam is volgens hem alleen maar uit op de verovering van Europa en zal ons nooit respecteren.

Onder de betogers bevond zich ook Lutz Bachmann, de man die Pegida heeft opgericht in Duitsland. Bachmann kwam vorig jaar nog in opspraak door een foto waarop hij poseerde als de Duitse dictator Adolf Hitler.

In de betoging werden Vlaamse vlaggen meegedragen, maar ook een controversiëel spandoek waarop de profeet Mohammed stond afgebeeld. Daarnaast werd Allah "een leugen" genoemd. De islam werd "een achterlijke woestijngodsdienst" genoemd.

De betogers willen dat Europa de grenzen sluit voor vluchtelingen en er werd ook verwezen naar het schandaal rond seksueel geweld in Keulen.

Meest gelezen