Conflict Oost-Oekraïne eist eerste slachtoffers van nieuwe jaar

In het oosten van Oekraïne zijn de afgelopen 24 uur vier doden gevallen bij gevechten tussen rebellen en het regeringsleger. Het gaat om de eerste slachtoffers in het conflict sinds het begin van het nieuwe jaar en dat ondanks een zoveelste wapenstilstand die in december werd afgekondigd.

Het conflict in het separatistische Oost-Oekraïne duurt dus voort. Gisteravond werd een Oekraïense agent dodelijk getroffen door een kogel op 50 kilometer van de stad Donetsk, die in handen van de separatisten is. Het slachtoffer wou een wagen met burgers in veiligheid brengen voor wapengekletter van de rebellen. In de wagen raakte een vrouw gewond. Even verderop liet een Oekraïense militair het leven bij een granaataanval.

Ook aan de kant van de rebellen vielen twee dodelijke slachtoffers. Volgens de rebellen gaat het onder anderen om Evguéni Kononov, een kolonel die eerder heeft meegevochten in bloedige gevechten tegen het Oekraïense leger. Een andere separatistische strijder werd getroffen door een scherpschutter.

Eind december kondigden Kiev en de rebellen een zoveelste wapenstilstand aan, nadat eerdere bestanden erg fragiel waren gebleken. Met deze eerste vier doden van 2016 is ook dat laatste nieuwe bestand aan flarden geschoten.

Sinds het conflict in april 2014 begon, vielen al 9.000 doden.

Meest gelezen