"15 jaar blijkbaar onvoldoende om taal te leren van scholen waarvoor ze bevoegd is"

CD&V en de N-VA in Brussel-stad hekelen dat Faouzi Hariche (PS), de Brusselse schepen voor Onderwijs, nauwelijks aandacht heeft voor het Nederlandstalige onderwijs. Beide partijen stellen voor om haar bevoegdheden over te dragen aan de schepen van Nederlandstalige aangelegenheden.
Burgemeester Ivan Mayeur en schepen Faouzi Hariche.

"De toestand van het Nederlandstalig stedelijk onderwijs in de stad Brussel is zorgwekkend", zegt Bianca Debaets (CD&V) in een persbericht. "Vooral in de secundaire school Anneessens-Funck zijn de problemen groot", klinkt het. N-VA-gemeenteraadslid Johan Van den Driessche sluit zich daarbij aan. "Niet minder dan acht Nederlandstalige scholen van de stad Brussel hebben ernstige problemen inzake bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne."

Hariche is al 20 jaar verkozen en al 15 jaar schepen maar "dat volstaat blijkbaar niet om de taal te leren van de scholen waarvoor ze bevoegd is", meldt Van den Driessche voorts. "Zelfs al zou ze het willen: ze kan niet eens in dialoog treden met de leerkrachten", zegt Debaets. "Zij gedraagt zich als een neokolonialiste ten aanzien van het Nederlandstalig onderwijs", benadrukt Van den Driessche.

De oppositieleden stellen voor om de bevoegdheden over het Nederlandstalige onderwijs door te geven aan Ans Persoons (SP.A), de schepen voor Nederlandstalige aangelegenheden. "Stad Brussel is trouwens de enige Brusselse gemeente waar de Vlaamse schepen niet bevoegd is voor het eigen Nederlandstalig onderwijs", meldt Van den Driessche nog.

Meest gelezen