Britse zanger David Bowie (69) is overleden

De Britse zanger David Bowie is op 69-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat heeft zijn zoon bevestigd aan BBC. David Robert Jones groeide onder het pseudoniem David Bowie uit tot een van de meest succesvolle en invloedrijkste popsterren in het tweede deel van de twintigste eeuw. De Brit schonk de wereld nummers als "Space oddity", "Heroes", "Fashion" en "Let's dance" en verkocht bijna 150 miljoen albums. Sinds 2004 deed hij het wat rustiger aan en leefde hij met zijn vrouw Iman en hun dochter Alexandria Zahra Jones in de VS.

David Robert Jones (°08 januari 1947) was op jonge leeftijd gefascineerd door de muziek van onder meer Elvis Presley en Little Richard. Begin jaren 60 zat hij op de schoolbanken met Peter Frampton en op jonge leeftijd koos hij resoluut voor een carrière in de muziek. Omdat Davy Jones als frontman van The Monkees bekend raakte, nam hij de artiestennaam Bowie aan, naar een bekend type mes.

Op jonge leeftijd leerde Bowie verschillende instrumenten te bespelen en na enkele mislukte pogingen haalde hij in 1969 de Britse hitparade met de single "Space oddity". Het nummer trok extra aandacht in het jaar van de eerste maanlanding en was geïnspireerd door de film "2001: A space odyssey" van Stanley Kubrick. De re-release van de single zou midden jaren 70 de eerste plaats in de Britse hitparade bereiken.

Na het doorbraakalbum "Space oddity" volgden "The man who sold the world" en "Hunky dory". In 1972 deed David Bowie van zich spreken door een eerste van zijn vele transformaties te ondergaan in de figuur van de androgyne Ziggy Stardust op het album "The rise and fall of Ziggy Stardust and the spiders from Mars". De lp was een baanbrekend conceptalbum en was zowel commercieel als artistiek een groot succes. Met zijn album "Aladin Sane" bevestigde Bowie in 1973 zijn bijnaam "koning van de glamrock" en begon hij steeds meer voet aan grond te krijgen in de VS. Het imago van glamrocker veranderde hij daarna radicaal door bij de release van "Station to station" het alter ego The Thin White Duke in het leven te roepen.

Midden jaren 70 verhuisde Bowie naar Zwitserland en vertoefde hij meer en meer in artistieke middens aan het meer van Genève en in Berlijn. Tijdens zijn "Berlijnse periode" maakte hij niet alleen het drieluik "Low", "Heroes" en "Lodger", hij werkte ook samen met onder anderen Iggy Pop. Bowie had een groot aandeel in het solosucces van de zanger van The Stooges, die in die periode "The idiot" en "Lust for life" uitbracht.

Van superster tot megaster

Begin jaren 80 sloeg David Bowie nieuwe wegen in. Hij was intussen gescheiden van zijn eerste vrouw en onderging een ontwenningskuur voor zijn jarenlange drugsmisbruik. Op zijn succes als artiest had zijn tumultueuze privéleven geen invloed. "Ashes to ashes" was zijn eerste hit van het decennium en met Queen haalde hij ook de eerste plaats in de hitparade met de single "Under pressure".

In 1983 bereikte David Bowie een nieuwe piek in zijn carrière met het album "Let's dance". Het album bevatte hits als "Let's dance", "China girl" en "Modern love". De videoclips deden het bijzonder goed bij MTV en Bowie bereikte de status van wereldster met een uitverkochte stadiontournee.

David Bowie legde zich na die periode meer toe op acteren. Hij was te zien in onder meer "Merry Christmas, Mr Lawrence" van Nagasi Oshima, "Absolute beginners" van Julien Temple, "Labyrinth" van Jim Henson en "The last temptation of Christ" van Martin Scorsese. Tussendoor had hij nog een nummer 1 met "This is not America", samen met de Pat Metheny Group.

Daarna maakte Bowie twee albums met zijn rockgroep Tin Machine. Tin Machine was de eerste band die Bowie oprichtte sinds de jaren 60 die functioneerde als een groep. De twee rockgeoriënteerde cd's die Tin Machine maakte ("Tin Machine" en "Tin Machine II") deden Bowie opnieuw terugkeren naar kleinere clubs voor stomende optredens. Begin jaren 90 leerde Bowie zijn huidige vrouw Iman kennen. Hij trouwde met het voormalige topmodel en het paar kreeg in 2000 een dochter.

Uitspattingen met elektro en rustigere pop

In elk van de laatste drie decennia van de vorige eeuw heeft David Bowie een belangrijke rol als vernieuwer gespeeld. In de jaren 70 was er zijn glam- en koude rock, in de jaren 80 zette hij nieuwe standaarden voor pop met "Let's dance" en in de jaren 90 focuste hij op de elektronische muziek. Met Brian Eno maakte hij het conceptalbum "Outside" in 1995. Twee jaar later verwerkte Bowie "jungle" en "drum and bass" in de cd "Earthling".

Rond de eeuwwisseling legde de Britse muzikant zich weer toe op meer toegankelijke popmuziek, met albums als "Hours...", "Heathen" en "Reality". Met "Reality" trok hij in 2003 op wereldtournee. De concertreeks werd afgebroken nadat Bowie onwel was geworden tijdens een concert in Duitsland. Hij werd behandeld voor een lichte hartaanval en besliste om de resterende concerten te annuleren.

Sindsdien doet de Britse popster het rustiger aan en heeft hij zich gesetteld met zijn vrouw Iman en hun dochter in de VS. Hij volgt de filmcarrière van zijn zoon Duncan Jones (regisseur van "Moon" en "Source code") op de voet en hij treedt af en toe nog eens op bij een speciale gelegenheid. Zo stond hij de voorbije jaren op het podium met David Gilmour en Alicia Keys.

De voorbije jaren bracht Bowie nog twee albums uit. In 2013 verraste hij met "The next day" op zijn verjaardag op 8 januari. Afgelopen vrijdag was er de release van "Blackstar".

"Je kan van een man die zichzelf al zes keer heeft heruitgevonden niet verwachten dat hij het op late leeftijd een zevende keer doet. Zijn carrière is indrukwekkend en voor het geld hoeft hij het niet te doen, maar met oude rocksterren weet je maar nooit. Kijk maar naar Bob Dylan en de Rolling Stones. Als hij komt optreden, zal ik er zeker bij zijn", vatte Marc Didden de carrière van David Bowie mooi samen in "De laatste show".

Maar Bowie zal dus nooit meer op een podium staan: gisteren verloor de zanger een strijd van 18 maanden tegen kanker.

"David Bowie: Five years"

Canvas heeft vorige week de documentaire "David Bowie: Five years" uitgezonden over het werk van Bowie midden de jaren 70. Naar aanleiding van het overlijden van de muzikant wordt de documentaire aangeboden op canvas.be.

Radio Soulwax (de broers Stephen en David Dewaele, regie: Wim Reygaert) maakten enkele jaren een hommage aan David Bowie die u hieronder kunt bekijken.

Meest gelezen