Grootste mensaap ooit ging aan eigen omvang ten onder

Het uitsterven van de Gigantopithecus zo'n 100.000 jaar geleden was een gevolg van zijn gigantische afmetingen waardoor hij zijn dieet niet aan zijn veranderende omgeving wist aan te passen. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Met een lengte tot 3 meter en een gewicht tot 540 kilo was de mensaap de grootste primaat die ooit heeft geleefd.

Het was een absolute kanjer: de Gigantopithecus. Miljoenen jaren lang leefden verschillende ondersoorten van de gigantische mensaap in de wouden van wat vandaag Vietnam, China en India is. Gigantopithecus blacki was de grootste met een lengte tot 3 meter en een gewicht tot 540 kilo. Zo'n 100.000 jaar geleden verdween hij van de aardbol.

Volgens een nieuwe studie is de Gigantopithecus aan zijn eigen omvang ten onder gegaan. "Door zijn grootte had de Gigantopithecus waarschijnlijk grote hoeveelheden voedsel nodig", legt Herve Bocherens van de universiteit van Tübingen in Duitsland uit. "Tijdens het Pleistoceen veranderde steeds meer woud in savannegebied. Hierdoor bleef niet genoeg voedsel voor de gigantische aap over."

Gigantopithecus at voornamelijk fruit terwijl in een savannegebied vooral grassen, wortels en bladeren domineren. Was de aap minder groot geweest, dan had hij volgens de onderzoekers mogelijk wél kunnen overleven. "Verwanten van de Gigantopithecus zoals de orang-oetan zijn er wel in geslaagd te overleven hoewel ook zij aan een bepaalde habitat waren verknocht. Dat had mogelijk te maken met hun tragere metabolisme en het feit dat ze met minder voedsel in leven konden blijven."

Een replica van de Gigantopithecus in San Diego:

Meest gelezen