Koen Vanmechelen wil gigantisch ei op Hasseltse watertoren zetten

Kunstenaar Koen Vanmechelen wil een groot, transparant ei bouwen op de oude watertoren van Corda Campus in Hasselt. Op een hoogte van 35 meter moet een multifunctionele ruimte ontstaan, die meteen de blikvanger zou worden in de skyline van Hasselt. Naar het geld voor het project wordt nog gezocht.

Vanmechelen stelde vandaag de plannen voor van het kunstwerk dat hij wil installeren op de oude watertoren, die elektronicareus Philips in de jaren 60 liet bouwen aan zijn fabriek in Hasselt. Het werk krijgt de naam "The future of now". De kunstenaar wil de watertoren transformeren tot een eivormige ruimte met panoramische koepel.

"De dooier van het ei wordt de Oval Office van Limburg", zegt Vanmechelen. "Dat moet de kern worden waar belangrijke dingen gebeuren en beslist worden. Het ei symboliseert bovendien de broedplaats van innovatie en creativiteit die de Corda Campus vandaag is. De startende bedrijven in de incubator komen via kruisbestuiving van diverse disciplines tot nieuwe concepten. Vandaar dat het ei er zal uitzien alsof het barst. Er komt leven vrij, waardoor de wereld beter wordt."

Het project zal 5 tot 6 miljoen euro kosten. Geld dat er momenteel nog niet is. "We gaan via diverse kanalen, zoals overheidssteun, mecenaat en sponsoring van bedrijven, het bedrag proberen te verzamelen", zegt Stijn Bijnens, CEO van investeringsmaatschappij LRM, die eigenaar is van de campus en dus ook van de toren.

"Voor ons zou dit kunstwerk een belangrijke internationale uitstraling betekenen. Het kan een inspiratiebron zijn voor de lokale ondernemers, een ontmoetingsplek voor verenigingen en een toeristische attractie voor kunstliefhebbers en andere bezoekers."

BELGA/LALMAND

Koen Vanmechelen woonde tot enkele jaren geleden in Hasselt en verhuisde naar Genk. De man is vooral bekend van "The cosmopolitan chicken project", waarbij hij in verschillende landen via de kruising van kippenrassen tot een kosmopolitische kip wil komen.

Meest gelezen