"Onzin, regering koos nog niet voor de F-35"

Volgens oppositielid Dirk Van der Maelen (SP.A) is het een uitgemaakte zaak: de regering kiest voor de F-35 als opvolger van de F16. Van der Maelen leidt dat af uit een "slip of the pen" in de presentatie van Defensieminister Steven Vandeput in de Kamercommissie vanmorgen. Vandeput noemt Van der Maelens conclusie "onzin". Ook VRT-Defensiespecialist Jens Franssen nuanceert.

De Belgische luchtmacht wil nieuwe gevechtsvliegtuigen aankopen om de verouderde F-16's op te volgen. Officieel is er nog helemaal niks beslist, en de knoop wordt pas doorgehakt in 2018. Maar volgens Dirk Van der Maelen heeft N-VA de beslissing wel al genomen, in het voordeel van de F-35.

Hij merkte een passage op in de presentatie van Steven Vandeput (N-VA) vanmorgen, toen die het strategisch plan toelichtte in de commissie Landsverdediging, een "slip of the pen" noemt hij het: ""Investering in gevechtsvliegtuigen van de nieuwe generatie" stond daar te lezen."

“Er is maar één vliegtuig van een nieuwe generatie mogelijk en dat is de F-35. Het toont dat minister Vandeput zijn keuze vandaag al gemaakt heeft”, zeggen Dirk Van der Maelen en zijn SP.A-collega Alain Top.

"Nog andere types van nieuwe generatie"

Vandeput zelf ontkent dat er al beslissingen zijn gevallen, en zegt dat er nog steeds vijf kandidaten zijn. "Stel dat we de Saab of de F-18 kopen, dan is dat ook een nieuw vliegtuig, een nieuw ontwikkelde versie. Dat wordt bedoeld met nieuwe generatie."

Ook Jens Franssen, die het Defensiedossier op de voet volgt, wil de conclusie niet zover drijven. Hij zegt dat het begrip "nieuwe generatie" veel rekbaarder is dan SP.A laat uitschijnen. "Je kan de Franse Rafale eigenlijk ook tot nieuwe generatie generatie rekenen, net als de nieuwe versie van de Zweedse Gripen." 

Andere constructeurs lezen de bewuste passage in ieder geval niet zoals de Vlaamse socialisten. "De verkoopdirecteurs van Dassault (Rafale) en Saab (Gripen) vertelden me vanmorgen nog dat ze meedoen aan de tender", zegt Franssen.

"Onbegrijpelijke keuze"

Officieel gaat het tussen 5 kandidaten voor de opvolging van de F-16's: de Amerikaanse Lighting II, beter bekend als F-35 of Joint Strike Fighter (al besteld door Nederland), de Rafale van Dassault (gebruikt door Frankrijk), de Eurofighter Typhoon (Duitsland en Groot-Brittannië), het Zweede Gripen en de Amerikaanse F-18/E Super Hornet. 

Het prijskaartje dat aan de nieuwe vliegtuigen hangt, zou om en bij de 3,6 miljard euro bedragen.

Hoe dan ook is volgens SP.A de teerling al geworpen. "Dit bewijst dat er geen sprake is van een eerlijk aankoopproces." Van der Maelen en Top noemen de keuze "onbegrijpelijk" en zeggen dat de F-35 enkel met problemen in het nieuws komt.

"De F35 slaagt er nauwelijks in een doelwit te raken en kan geen bewegende beelden doorgeven naar grondtroepen om maar twee voorbeelden te noemen. Landen als Denemarken en Canada – die bij de ontwikkeling betrokken waren – hebben zich al teruggetrokken. Dit getuigt van pure grootheidswaanzin en een grote drang om de NAVO ter wille te zijn.” De SP.A spreekt in ieder geval voor haar beurt, zegt Vandeput dus.

Meest gelezen