"Spaarboekjes kunnen banken in de problemen brengen"

Het fiscale gunstregime voor spaarboekjes kan beter afgebouwd worden. Dat is één van de conclusies in het rapport van de expertengroep die voor minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) heeft nagedacht over de toekomst van de financiële sector.

Het rapport is in Brussel voorgesteld in aanwezigheid van de top van de banksector en de toezichtbouders. Er is 9 maanden aan gewerkt. Zelf sprak Van Overtveldt zich niet uit over de voorstellen. Hij vindt wel dat alle aanbevelingen uit het 70 pagina's tellende rapport besproken kunnen worden in de regering.

Eén van die voorstellen is het afschaffen van het belastingvoordeel voor spaarboekjes. Intresten tot 1.880 euro worden momenteel niet belast, waardoor het spaarboekje populair blijft. Maar zoveel spaargeld houdt voor de banken ook risico's in, zegt econoom Geert Noels, vicevoorzitter van de expertengroep. Er kunnen met name grote verschillen ontstaan tussen uitgaven en inkomsten.

"Particulieren hebben hun hypothecaire leningen kunnen herzien. Die liggen nu op langere termijn vast, terwijl banken wel mogelijk hogere rentes zullen moeten betalen op spaarboekjes. Dat is een potentieel gevaar voor de banken."

Het begunstigen van het spaarboekje benadeelt ook andere financiële producten, zeggen de experten. Bovendien staat veel Belgisch spaargeld op buitenlandse spaarboekjes en daar heeft onze economie weinig aan. Het belastingvoordeel kan daarom beter geleidelijk afgeschaft worden, vindt de expertengroep.

Eed afleggen

Nog een voorstel is de invoering van een eed. Zo'n eed bestaat ook in de medische sector en de advocatuur. Mensen die in de financiële sector actief zijn zouden een gedragscode moeten ondertekenen waardoor het mogelijk moet zijn om een hogere norm in te voeren. "Als er dingen mis lopen achteraf kan dan gekeken worden als de eed overtreden is. Wie dat gedaan heeft, zou niet meer in de sector aan de slag kunnen."

Het volledige rapport

Naar aanleiding van de financiële crisis die in 2007 uitbrak, kreeg een expertengroep de opdracht om aanbevelingen op te stellen. Het volledige rapport (70 bladzijden) kan u hier downloaden in pdf-formaat.

Meest gelezen