Journalistenverenigingen protesteren tegen nieuwe Poolse mediawet

Verschillende journalistenverenigingen hebben actiegevoerd aan de Poolse ambassade in Brussel voor een onafhankelijke en pluralistische openbare omroep in Polen en in heel Europa.

"De nieuwe Poolse mediawet is een aanslag op de democratische en vrije pers. We beseffen dat geen enkele openbare omroep vrij is van politieke inmenging, maar Polen heeft die grens overschreden", zegt Luc Vandenhoeck, vakbondsafgevaardigde van de socialistische vakbond ACOD-VRT, die samen met de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) dit initiatief op poten zette. Ook de European Federation of Journalists was aanwezig.

Het gaat vooral om een symbolisch protest, waarbij de actievoerders de Poolse media een hart onder de riem willen steken.

Hoewel de Europese Commissie vandaag vergadert en het punt op de agenda plaatste, betwijfelen de actievoerders dat Polen op het matje wordt geroepen. De nieuwe Poolse mediawet, die vorige week donderdag werd ondertekend door de Poolse President Adrzej Duda, beëindigt onmiddellijk het mandaat van de huidige bestuurshoofden van de openbare omroepen. Daardoor kan de Poolse minister van Financiën zelf beslissen over de samenstelling van de nieuwe bestuursorganen.

ImageGlobe

Meest gelezen